Tuesday, September 2, 2014

LIFE OF CRIME

Pogledao sam LIFE OF CRIME Daniela Schechtnera, ekranizaciju romana Elmorea Leonarda sa likovima koje je već predstavio Quentin Tarantino u JACKIE BROWNu, adaptaciji RUM PUNCHa. Ordell Robbie i Melanie, koje kod Tarantina igraju Samuel L. Jackson i Bridget Fonda ovde igraju Mos Def i Isla Fisher a roman THE SWITCH služi kao predložak.

Elmore Leonard je jedan od često ekranizovanih pisaca pa se samim tim može reći da se na Emloreu poznaju junaci. On se uspešno izrazio na filmu i kroz vesterne i kroz krimiće s tim što je LIFE OF CRIME iz tog krimi-segmenta. Ako treba izvojiti paradigmatične ekranizacije Leonardovih krimića svakako bih istakao OUT OF SIGHT kao daleko najbolji film među njima i GET SHORTY, a neki poput JACKIE BROWN i 52 PICK UP zaslužuju pažnju.

Soderbergh i Sonnenfeld su krajem devedesetih sa GET SHORTY i OUT OF SIGHT, oba iz pera Scotta Franka, redefinisali kako se ekranizuje Leonard, sa akcentom na humor i glumačke bravure i to će ostati svojevrsni standard na koji pokušava da se nadoveće i Schechtner u LIFE OF CRIME.

Nažalost, Schechtner niti ume da vodi priču niti ume da vodi likove, čak mu ne ide od ruke ni pokušaj retro dizajna jer je film smešten u 1978. Schechtner ne vlada osnovnim stvarima tako da ta nadgradnja koju pokušava deluje potpuno suvišno.

Glumačku ekipu čine zvezde velikog kalibra poput Jennifer Aniston, Tima Robbinsa i Isle Fisher. Nažalost, Will Forte i Mos Def nisu glumci koji im mogu parirati tako da tu dolazi do dodatnog disbalansa. Ipak, unutar opšteg kolapsa Schechtnerovog filma teško je reći da su i ove istinske zvezde uspele da išta postignu.

LIFE OF CRIME je naišao na reakciju kritike koja bila prepuna samilosti.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment