Monday, September 15, 2014

HONEYMOON

Prijao mi je film HONEYMOON Leigh Janiaka, svojevrsna duo drama sa izrazitim elementima indie horora iako bih u krajnjem zbiru ipak akcenat stavio na melodramu nego na horor ako bih morao da žanrovski definišem ovaj film. Sama premisa, kada bi se ceo film sumirao jako vuče na horor ali realizacija je više u domenu melodrame i to one intenzivnije vrste kakvu su praktikovali Roman Polanski i Jerzy Skolimowski, naravno približena savremenom senzibilitetu.

Harry Treadaway i Rose Leslie igraju mladi bračni par koji odlazi na medeni mesec i tamo, sami u kolibi umesto uživanja nailaze na tenzije i pakao u mnogim pojavnim oblicima. Janiak vrlo dobro tretira likova i uspeva da postigne ono što je najteže a to je utisak da se njih dvoje vole, a da pritom nema nekog high concepta unutar tog odnosa.

Od Treadawaya sam očekivao da će danas biti superstar holivudskih stripovskih ekranizacija kada sam ga prvi put video u filmu CITY OF EMBER Gila Kenana i pogrešio sam. Odlučio se za indie karijeru sa dosta britanskih arty filmova, međutim u ovom filmu igra Amerikanca i prilično je ubedljiv u tome, kao uostalom i Škotlanđanka Rose Leslie koja nam je poznata sa televizije, meni kao mlada Milner u seriji UTOPIA a fanovima GAME OF THRONES po nečemu drugom.

U svakom slučaju njih dvoje imaju odličnu hemiju, kao prekaljene indie zvezde i nemaju teškoće da se adaptiraju na američke likove. Janiak dobro režira i njih i atmosferu a film dobija istinsku emotivnu dimenziju kada se ispostavi da će se stvari rešiti u formi horora, dakle da neće izaći na dobro.

Nisam siguran koliko ovaj film može zadovoljiti fanove horora, osim onih koji su radoznali. S druge strane, sigurno će horor ishodište konflikta smetati ljubiteljima melodrame. U svakom slučaju, bilo bi šteta da HONEYMOON ostane zarobljen na toj ničijoj zemlji.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment