Saturday, September 20, 2014

THE MAZE RUNNER

Pogledao sam THE MAZE RUNNER Wesa Balla, ekranizaciju young adult romana Jamesa Dashnera. Nažalost, sve ono što je u ovom filmu dobro poništeno je Dashnerovom premisom koja u ovoj formi deluje istovremeno groteskno neuverljivo i bajato, ne samo u odnosu jna tradiciju žanra već i u odnosu na recentne YA ekranizacije.

Glavni junaci su zarobljeni u jednom izazovu koji je previše besmislen čak i za standarde letnjeg blokbastera, i mnogo manje dramski i vizuelno potentan nego što bi se naslućivalo. Kada se na problem premise dodaju krajnje klišetizirani odnosi među junacima, rezultat je film koji je čak i sa svojim ekonomičnim trajanjem za YA žanr od nimalo nežnih 113 minuta jedva podnošljiv.

Ono što je napredak u odnosu na YA ekranizacije jeste dobrodošla jednostavnost postavke. Ovo je film koji ne deluje kao usiljena ekranizacija knjige u koju je sabijena masa motiva mimo bilo kakve logike filmske dramaturgije i koliko god slab bio, ovaj materijal barem deluje kao da je nastao u formi scenarija.

Glumačka podela među klincima je takođe vrlo pristojna, ali to nije dovoljno da se gledalac lako izbori sa ovim materijalom. Neočekivano pozitivna reakcija na ovaj film sugeriše da je kritika prijatno iznenađena "filmolikošću" ove ekranizacije.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment