Thursday, September 4, 2014

SHANK

Mo Ali se u SHANKu pokazao kao dugorazredni reditelj britanskog repertoarskog filma. Otud čudi da je u filmu MONTANA uspeo da skupi relativno pristojnu internacionalnu glumačku ekipu koju predvode Lars Mikkelsen, prespektivni Adam Deacon i Zlatko Burić. U odsusutvu Madsa, Lars i Burić su danski delegati koji predstzavljaju Refnov ciklus o jugo-mafiji. Burić praktično ponavlja svoj rad iz danskog i britanskog PUSHERa. Zanimljivo je kako su autentične balkanske face iz jedne osobene "franšize" postale internacionalni standard i "izvozni brend".

Lars Mikkelsen igra Dimitrija, bivšeg srpskog paravojnika koji doživljava katarzu 1995. godine u Bosni i odbija da vrši zločine čime izaziova svog komandanta Ratka da mu ubije ženu i sina. Sada je on osvetnik koji ubija narkodilere na londonskim ulicama ne bi li likvidirao Ratka i osvetio svoje bližnje.

Dimitrije u jednoj akciji oslobađa mladog delinkventa Montanu i počinje da ga poučava zanatu ubice i etici osvetnika, Tada nam Mo Ali pokazuje kako u stvari kada sistem više ne funkcioniše plemeniti divljak tj. Srbin, može biti u pravu i od koristi.

Lars Mikkelsen je korektan kao Srbin ali je generalno ovo ipak trećerazredni prikaz jugomafijaškog miljea.

Ono što je u praćenju hronologije prikazivanja Srba na filmu bitno jeste da su sada već ušli u dekadenciju tako da se javljaju ikao pozitivci i to upravo zahvaljujućui onim osobinama i događajima koji su ih do juče činile negativcima.

Mo Ali očigledno pokušava da se lakta sa Matthew Vaughnom i preduhitri njegov SECRET SERVICE, da asocira na LEON i PUSHERa i rekao bih da je izbor uzora zanimljiv i svež. Naročito jer je Mo Ali prethofno neuspešno kanalisao britanske serije.

Međutim, produkcija i opšti nivo filma su vrlo niski, tako da MONTANA prevashodno može da se posmatra kao dosledan exploitation i kao nešto što zanima Srbe. Van toga, ovo je minoran Brit Flick sa Scandi Noir šrafovima starijeg datuma.

Šteta što Mo Ali nije imao više talenta jer je sa Larsom Mikkelsenom, Burićem i Deaconom i tom okrenutošću Danskoj mogao postići više.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment