Friday, February 28, 2014

TYSKUNGEN

Pogledao sam TYSKUNGEN ekranizaciju krimića bestseler spisateljice Camille Laeckberg. Nažalost, iz ovog filma nisam prepoznao šta je to tako atraktivno u njenom pisanju i film koji potpisuje Per Hanefjord ide tromo prema krajnje očekivanom ishodu. Misterija u ovom filmu vezana je za ne naročito intrigantan događaj iz prošlosti, situaciju među grupom mladih antinacista iz Švedske koji šuruju sa norveškim pokretom otpora i odjekom koji ti događaji imaju među njihovim potomcima, pre svih kćerkom jedne od njih.

Za početak godine junaka su neuverljive. Ovaj film bi eventualno mogao da ima tako vitalne junake i tako mladu glavnu junakinju da je smešten u dublju epohu, a ovako za početak godine junaka naprosto ne ulivaju poverenje. Potom sama priča ne nudi ni puno materijala za dedukciju, a ni mnogo aduta u pogledu suspensea iako bi film voleo da računa na to.

Hanefjord naprosto ne uspeva da unese živost u ovako ispričanu priču što me delom zbunjuje jer je na scenariju radila i Maria Karlsson, adaptatorka Lapidusovog SNABBA CASHa koja ima dosta dobru reputaciju.

Inače, do sada su Camillinu junakinju Ericu Falck, spisateljicu-detektiva igrale dve glumice u televizijskim adaptacijama. Claudia Galli je igra u filmu i ovo je njen prelazak zajedno sa likom iz TV filmova u novu formu.

Iako ne otpisujem mogućnost da nekad pružiti šansu ovoj junakinji u TV formi, sa ovakvim projektom nije imala šta da traži u bioskopu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment