Wednesday, February 26, 2014

THE RETURNED

Pogledao sam THE RETURNED Manuela Carballa, jedan od fiolmova koji pokušavaju da odvedu zombi podžanr korak dalje od Romerovih konvencija i da kroz njih progovore o nekim drugim društvenim kontradikcijama. THE RETURNED sam po sebi zapravo ima sličnu postavku kao BBC serija IN THE FLESH, gde su zombiji izlečeni i resocijalizovani, ali su i dalje tretirani kao vrlo opasna manjina.

THE RETURNED slično ovoj seriji očigledno želi da propovori o manjinama koje moraju da kriju da se bolesne i potencijalno fatalno opasne po okolinu, i tu je najlogičnija paralela sa obolelima od HIVa, međutim, uprkos tome što u oba slučaja imamo vrlo decentnu realizaciju, ova ambicija u pravcu angažmana se graniči sa groteskom.

Naravno, film ne mora da ima akcenat na angažmanu, i u ovom slučaju osnov je svojevrsni hičkokovski triler, međutim ono kroz šta prolaze junaci na psihološkom nivou nema puno veze sa onim što je zombi horor, niti su dešavanja bazirana na tim konvencijama - otud bih premisu vezanu za zombije ipak prevashodno percipirao kao pokušaj ideološke intervencije.

Carballo je snimao film u Kanadi i uspeo je da stvori dosta ubedljivu simulaciju SAD, premda se oseća blaga sterilnost lokacije. Film je na engleskom, premda se u interpretacijama oseća da je sve malo u raskoraku sa spontanošću koju bi u toj formi imali američki autori. S druge strane, na planu inscenacije i ritma Carballo zna šta radi i THE RETURNED ima vrlo zanimljiv koncept, ubedljivost i osećaj za atmosferu.

Ono gde film možda ponajviše pada jeste samo vođenje priče, i film na nekoliko mesta ostaje nejasan i dekoncentriše gledaoca. Ipak, ukupno uzev, reč je o sasvim pristojnom Euro-trileru.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment