Saturday, February 1, 2014

HOMEFRONT

Pogledao sam HOMEFRONT Gary Fledera, retro-akcijaš u tradiciji projekata skrojenih za Charlesa Bronsona, snimljen po Stalloneovom scenariju, sa Stathamom u glavnoj ulozi i James Francom u ulozi glavnog protivnika mada ne i glavnog negativca. HOMEFRONT je zanimljiv pokušaj koji ne uspeva da sasvim profukcnioniše iz više razloga od kojih je jedan od osnovnih Stathamov britanski akcenat koji onemogućuje da se prihvati osnovna premisa - da je on agent DEA koji je odlučio da se skloni posle vrlo teškog undercover slučaja u bespućima Luizijane. Naprosto, Statham se previše izdvaja iz okoline da bi bilo koga iznenadilo njegovo poreklo i prošlost u snagama reda. Naravno, i u Bronsonovom i u Stalloneovom slučaju postojali su izvesni pre svega fizički atributi po kojima su se izdvajali, ali u slučaju Arnieja ili Van Dammea u sličnim ulogama uvek je postojala fina doza ironije i kod publike i kod pojedinih autora.

Statham je sjajna faca ali nije komičar kao Arnie, a gary Fleder ne uspeva da objasni kako je neko sa toliko neizlečivim britanskim akcentom pomislio da se tamo može sakriti. Otud, kada se naspram njega nađe James Franco koji je svesno iznad ovog materijala i pravi nekakav karakter od lokalnog kuvara metha odnosno Winona Ryder kao njegova ljubavnica/saradnica, Statham se ispostavlja kao, ako ne slaba. svakako slabija karika.

U principu, ako imamo u vidu da je Statham u većini slučajeva najbolji element svojih filmova, onda je HOMEFRONT njegov slabiji nastup u kome nije dobro režiran. Naime, Statham je u rukama majstor kao što je Taylor Hackford u PARKERu bio izvanredan iako to nije bio njegov tipičan vehicle i po mnogo ćemu je podsetio na ovakve okolnosti, kada Statham mora da igra sa "jakim" partnerima. Uostalom, Statham je već vrlo uspešno kanalisao Bronsona u rimejku MECHANICa.

Posle HOMEFRONTa naravno postaje jasnije kako je težak zadatak Hafstrom uspešno rešio u ESCAPE PLANu. Ironija je svakako u tome da je Gary Fleder posmatran kao koliko- toliko respektabilan reditelj, međutim očigledno nije bio na nivou kada se morala osmisliti Stathamova pozicija.

Akcija je solidno realizovana, prilično je low-key, samo je u par situacija dignuta u odnosu na Bronsonove standarde iz sedamdesetih. Uprkos tome što principijelno HOMEFRONT u mnogim aspektima odskače od tipičnih Stathamovih vehicle-filmova, i pokušava da se odmakne od standarda, mislim da je upravo u pogrešnom tretmanu samog Stathama njegova najveća slabost. Otud, ovaj film je još jedan dobrodošao primer kako Statham odstupa od formule, ali rezultat od te formule ipak nije bolji.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment