Sunday, February 2, 2014

ANDROID COP

Pogledao sam ANDROID COP Marka Atkinsa. Reč je o Asylumovom knock-offu novog ROBOCOPa mada ima i ponešto serije ALMOST HUMAN u njemu. U ovom knock-offu glavnu ulogu igra Michael Jai Whitem dakle jedan od najboljih DTV glumaca i to svakako doprinosi relativno povoljnom utisku koji ostavlja ANDROID COP.

Naravno, u slučaju Asylumove produkcije teško je govoriti o istinski povoljnom utisku, međutim, za početak, NADROID COP pokušava da bude kakav-takav fuilm a ne vid. Dakle, Mark Atkins koji je ovaj film režirao, pisao i snimao zaista nema nameru da sve sroza do nivoa vica već pravi jedan čist, ali u neo-exoploitation okvirima pošten rip-off. Kao i uvek kod Asyluma, u ANDROID COPu ima groznih digitalnih efekata ali svedeni su na minimum što nas dovodi do drugog najvećeg kvaliteta filma posle Michael Jai Whitea.

Naime, Atkinsov film zbog neoslanjanja na efekta već na puste i ruševne ambijente u znatnom delu filma dostiže estetiku ružnog kakvo smo viđali u sličnim sirotinjsim futurističkim c-produkcijama kao što su OMEGA COP sa Ron Marchinijem i TWISTED JUSTICE sa David Heavenerom.

Marchini i Heavener su danas već zaboravljene fusnote američkog exploitationa osamdesetih ali su u svoje vreme predstavljavali verovatno dno VHS-produkcije ali onog tipa u koji i dalje mogao prizvati kakav-takav respektavbilan glumac poput Shannon Tweed ili Adama Westa.

Plašim se da se danas samo najzagrizežniji VHS fanatici poput Gingera sećaju tih faca.

Utoliko je ANDROID COP bolji od njihovih filmova jer ima istinsku i adekvatnu zvezdu u glavnoj ulozi. Ne bi me čudilo da na kraju Padilhin rimejk ROBOCOPa donese više fauilova nego ANDROID COP.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment