Tuesday, February 25, 2014

NURSE

Pogledao sam NURSE Douga Aarniokoskog, film koji me je privukao pre svega time što je sa rediteljem scenario pisao i redovni saradnik Josepha Rubena David Loughery. Nažalost, Aarniokoski je na mnogim nivoima u ovom filmu podbacio a ponajviše je podbacio je u pogledu rada na scenariju. Mislim da od Lougheryja nije uspeo da izvuče ono što je Rubenu redovno polazilo za rukom uključujući i njihovu poslednju saradju PENTHOUSE NORTH. Loughery, majstor gotovo opipljivog suspensea ovde potpisuje jednu bajatu hiperestetizovanu grotesku u kojoj napetosti gotovo i da nema, između ostaloh i zato što je glavni lik potpuno nezanimljiva protuva/serijski ubica a jedina pozitivna ličnost je svedena na nivo epizodnog lika. Sa tako pogrešnim balasom u korenu priče čak ni jedna campy postavka kao što je NURSE ne može da funkcioniše.

U nekoliko scena, osećamo Lougheryjev hičkokovski rukopis ali Aarniokoski nema senzibilitet za te scene, njihovu dramsku ironiju i crni humor. U velikom delu filma je jasna rediteljeva namera da 3D agresiju na čula obogati nekim dizajnerskim referencama na pin up i arhaičniji žanrovski film, međutim ovaj stilski zahvat ostaje površinski i bez ozbiljnijeg rezultata.

Aarniokoski je dugo radio kao Rodriguezov pomoćnik pa se od njega puno i očekivalo. Nikada nije postigao to što je trebalo da pruži ali je Rodriguez sam toliko posrnuto da danas Aarniokoski deluje kao vitalniji reditelj od njega. NURSE je grozan ali kamo sreće da su Rodriguezovi filmovi danas barem i ovakvič.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment