Sunday, February 16, 2014

ICE SOLDIERS

Pogledao sam ICE SOLDIERS Sturle Gunnarssona, kanadskog reditelja islandskog porekla koji je do sada napravio bogat i prilično nekonzistentan opus u kanadskoj kinematografiji. Ipak, od onoga što sam do sada gledao, ICE SOLDIERS je jedan od njegovih neobičnijih radova. Nažalost, ovaj film ne ispunjava svoj puni potencijal, a krivica za to leži u Gunnarssonovom lutanju.

Naime, priča o tri ruska genetski modifikovana supervojnika koji su pali prilikom infiltracije u SAD i ostali zamrznuti sve do današnjeg dana, a potom promptno "podgrejani" i uvereni kako treba da nastave svoju misiju, deluje kao nešto što bi Arnie odbio već u vreme filma COMMANDO, ali bi Chuck Norris to snimio a ruskog supervojnika bi igrao tada mladi Dolph Lundgren. Film bi tada režirao Joseph Zito za Cannon i neki od naslova na tu temu su recimo SILENT RAGE ili RED SCORPION.

Međutim, Gunnarsson ne samo da nije Joseph Zito, on je ozbiljan reditelj i ICE SOLDIERS je film koji izgleda jako dobro. Isto tako ovo je film koji uspeva da izvuče prilično dobru ulogu iz Dominica Purcella a znalački ga okružuje facama kao što su Michael Ironside i Adam Beach. Štaviše, ruske supervojnike igraju neki ljudi koji jako liče na mladog Dolpha Lundgrena.

Rečju, sve je tu.

Osim akcije.

Akcije ima, ali je nema dovoljno, a najmanji deo akcije je vezan za ruske supervojnike. Prvi deo filma, sve negde do polovine gradi atmosferu kao nekakav karpenterovski film o istraživanju na Arktiku, samo realizovan modernim sredstvima, i to je legitiman postupak sa jednim problemom - Gunnarsson nam je već naglasio šta treba da se nađe i šta će da se desi kada se do tog otkrića dođe. Dakle, cela prva polovina, solidnog procedurala o arktičkoj ekspediciji je suštinski suvišna.

Potom, u trećoj četvrtini glavni junak postaje žrtva prirode i razvija odnos sa svojim indijanskim sidekickom, sa premalo konflikata sa Rusima tako da, zapravo akcija u kojoj se super-Rusi i naši junaci sukobe zauzima samo poslednju četvrtinu filma i to što dobijamo je cool, ništa epohalno, ništa što dobacuje do Renny Harlina koji u ovoj zimskoj priči ponajviše pada na um, ali sve u svemu pristojno i zanimljivo na jedan retro način.

Paradoksalno, Gunnarsson je uzeo premisu mase zabavnih campy filmova, i realizovao je prilično dobro, ali je isisao sav campiness iz nje a rekao bih da je i ono što je zabavno pogrešno interpretirao. Međutim, isto tako, ako uzmemo u obzir da je sada stasala generacija koja se bavi ovakvim throwbackovima na akcijaše osamdesetih, svi oni imaju štošta da nauče od Gunnarssona. On je savremenim sredstvima uspeo da nam proda retro priču. Šteta je samo što je u onom lakšem delu koji je vezan za pucnjavu i eksplozije zatajio.

ICE SOLDIERS je B-film izrečen A-jezikom, opskurna petparačka premisa tretirana kao svež materijal, i jako je teško odoleti takvom filmu uprkos svim njegovim nedostacima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment