Tuesday, February 11, 2014

THOR: THE DARK WORLD

Pogledao sam THOR: THE DARK WORLD Alana Taylora u kome je prekaljeni HBO reditelj pokušao da oživi verovatno najproblematičnijeg solo učesnika AVENGERSa (iako se Chris Hemsworth u Whedonovom zbirnom filmu možda i ponajbolje snašao). THE DARK WORLD je bolji film od prvog THORa utoliko što je evidentno da se na snimanju našao neki reditelj. Međutim, većina ostalog u vezi sa ovim je filmom je porazno.

Prvi poraz doživeo je sam studio Disney koji je svoj kreativni integritet baziran na vlastitim idejama, i ambicioznim filmovima koji iz njih proizilaze kompromitovao uvođenjem Marvelovih likova kao svog glavnog oslonca u domenu igranog filma. Ovo nije samo povezano sa neumitnim nastankom jednog bizarnog hibrida između petparačke literature i promišljene podorične zabave, već i svojevrsnog filmskog univerzuma koji čine filmovi lišeni bilo kakve autonomije u kinematografskom pogledu.

Disney je i ranije imao razne stupidne serijale, nije im Marvel prvi ali svakako jeste jedini koji je dobio tretman vrhunske A-produkcije,.

Paradoksalno, THE DARK WORLD nije čak ni popcorn cinema. U njemu ima nešto akcije ali svakako nedovoljno u poređenju sa drugim blokbasterima koji su poharali multiplekse. Manje-više okosnica filma su moronski dijalozi ridikulozno kostimiranih ljudi kojima očajnički pokušavaju da nam nekako dočaraju šta to uopšte gledamo.

A to što gledamo je zapravo jedna apsurdna pojava - od vremena kada smo gledali ekranizacje stripova koji su filmični, došli smo u fazu kada svedočimo teškim mukama autora da na neki način adaptiraju strip za potrebe filma. I THOR je najbolji primer toga. Strip koji nije filmičan se ekranizuje silom, uz velike muke i rezultira nečim što je jako daleko čak i od popcorn filma.

Ne treba ni naglašavati da su najbolje scene u filmu one koje više liče na britanski sitkom nego one sa raznim izrazito nemaštovitim paralelnim svetovima. Sposobnost koju su Lord i Miller pokazali radeći LEGO MOVIE da ekranizuju nešto "naizgled nesnimljivo" samo još dodatno podvlači kreativnu trulež drugog THORa.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment