Friday, February 28, 2014

ARENA

Pogledao sam film ARENA Jonasa Loopa, iz spoja poslovnih razlogha i lične perverzije. Reč je o ljutom DTV filmu prilično niskog budžeta koji ipak dolazi iz jednog atipičnog miljea. Naime, reč je o produkciji kuće Zero Gravity čiji je izvorni posao zapravo vezan za menadžment i stoga ne treba da čudi što okosnicu ovog filma čine njihovi klijenti - scenarista Tony Giglio i glumci Kellan Lutz, Johnny Messner i Samuel L. Jackson. Međutim, ono što definitivno čudi jeste prilično niska ambicija ovog projekta čiji bi cilj, pretpostavljam, trebalo da bude promocija tih klijenata a ne izazivanje podsmeha što se pojavljuju u slabom DTV filmu.

ARENA u tom smislu ima sve predispozicije projekta koji bi mogao pokazati znake potpunog gubitka kompasa za zvezdu poput Sama Jacksona, ili nemogućnosti da se probije do nečega ozbiljnijeg u slučaju Kellana Lutza. Ne znam kako je Zero Gravityju promakla ta snažna atmosfera autogola koja provejava ovim filmom. Naročito je zanimljivo to da ovako slab film proizvede kuća koja se prethodno okušala u produkciji radeći po svemu suprotni film RUNNING SCARED.

Njihova produkcija je i film THE OUTSIDER sa Craig Fairbrassom i osnovna sličnost izmeđzu ova dva filma je u tome što se oba puta radi o oprobanim B-formulama. U ARENI je to formula borbe do smrti koja se prikazuje publici preko Interneta. U korist ARENE se jedino može reći to da je film istovremeno dovoljno neinventivan i bajat da u tretmanu te "formule" uspeva da bude pomalo "prljav" kao što su bili stari VHS filmovi na tu temu i da evocira uspomenu na naslove kao što je bio CIRCLE MAN sa Vernonom Wellsom koji su bili grozni ali sada barem retro.

Kellan Lutz je i u ovom filmu kao i u JAVA HEATu pokazao da ima potencijala da se razvije u akcionu zvezdu, pre svega u domenu fizičke predispozicije. Šteta je što Jonah Loop nije dao više scena borbe u kontinuitetu već su mahom prikazane u formi nekakvih montažnih sekvenci. Sa 84 minuta trajanja, ne mogu da kažem da je ARENA prekratka ali usopeva da istovremeno bude oskudna a sa dosta viškova.

No comments:

Post a Comment