Wednesday, August 29, 2012

PROJECT: ALIEN

David Webb Peoples je u okviru "mračne" faze svog rada na opskurnijim filmovima pisao scenario za film FATAL SKY poznat još i kao PROJECT: ALIEN i potpisao ga pseudonimom Anthony Able. Peoples nije radio na mnogo nezavisnih filmova, čak su i B-produkcije koje je pisao ipak imale poznate finansijere i distributere. Međutim, PROJECT: ALIEN je opskurna produkcija čiju opskurnost produbljuje to što je u celosti sniman u Jugoslaviji iako se dešava u Norveškoj i nekako bih rekao da je upravo snimanje u SFRJ kako u bukvalnom tako i u figurativnom značenju jedan od razloga što se Peoples nije potpisao.

S jedne strane, SFRJ omogućuje da njeno Ratno vazduhoplovstvo pruži zaista dosta usluga producentima, tako da ekranom proleću Orlovi, Mi-8 i policijski helikopteri, u nekim čak priličnom komplikovanim, mada ne i dobro snimljenim stuntovima, dočim ostatak usluge nažalost nimalo ne pruža utisak Norveške, i ne liči na bogznašta, ali naročito ne na Norvešku.

Reditelj Frank Shields ne uspeva da napravi koherentnu celinu u tom jednom pabirčenju, a scenario je pojednostavljen do te mere da je Peoplesova vizija kompromitovana verovatno na svim nivoima - on ovako nešto sigurno ne bi napisao.

Deo misterije kako se Peoples povezao sa ovom ekipom možda leži u tome što je na filmu potpisan australian Film Commission a on je baš u to vreme u Australiji pripremao SALUTE OF THE JUGGER. Dakle, moguće je da se nešto što je planirano za Australiju prelilo u ovu dosta žalosnu pustolovinu snimanu u SFRJ.

U filmu pored pet-šest Amerikanaca glume mahom hrvatski glumci a Ena Begović i Frano Lasić imaju čak i prilično krupne uloge, od kojih je Enina priličan blam. Semka Sokolović Bertok se pojavljuje kao statista sa zadatkom u jednoj sceni.

PROJECT: ALIEN je inače zanimljiv po tome što je reč o exploitation filmu, krajnje pojednostavljenom radu u kome ti nije jasno kom žanru pripada sem da je premisa sa vanzemaljcima SF. Ali, sve ostalo je dosta mutno, horor je ponajmanje, ali nije baš ni triler ni akcija.

No comments:

Post a Comment