Saturday, August 25, 2012

GIRLS IN PRISON

John McNaughton je jedan od reditelja čija se karijera u najmanju ruku može nazvati enigmatičnom. S jedne strane, u njegovoj karijeri je sve manje-više jasno, snimio je nekoliko odličnih filmova i gotovo nijedan sasvim nezanimljiv, reputaciju koju je stekao moćnim debijem HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER nije uspeo da konvertira u konzistentniji rad, rezultat na blagajnama mu je izmakao i eto... Međutim, McNaughton je ipak bez ikakve sumnje priznat reditelj, na festivalima ima retrospektive, HENRY se i danas proučava kao bitan naslov u istoriji nezavisnog filma, a on poslednjih desetak godina uprkos svemu nema neki relevantniji angažman?

GIRLS IN PRISON je McNaughtonov televizijski film iz serijala REBEL HIGHWAY u kome je Showtime rimejkovao AIP filmove iz Eisehowerove epohe. Reditelji poput Rodrigueza, Dantea, Arkusha, Friedkina i sl. su bili angažovani ali mislim da je od svih njih upravo Mcnaughton napravio najbolji film.

GIRLS IN PRISON je rimejk AIP filma samo po naslovu - reč je o originalnom scenariju koji su napisali SAMUEL FULLER i njegova supruga Christa Lang. Fullerov scenario je izvanredan, odnosno savršeno odgovara McNaughtonovom rediteljskom postupku koji se bazira istovremeno na rekonstrukciji postupaka kojima su snimani filmovi u pedesetim i prodiranju u iracionalnu, višeslojnu dimenziju koju znamo iz analiza tih filmova. Ako imamo u vidu da je sam Fuller operisao u vreme kada je ovaj film smešten, i da je ovo radio pred sam kraj karijere i života, nema sumnje da su mu navrla sećanja na period.

Otud, Fuller i McNaughton eksplicitno izvlače Red Scare kao faktor koji je dve od tri glavne junakinje doveo u zatvor dočim je prva uhapšena zbog ortodoksnog noir zapleta. McNaughton ne beži od konvencija B-filma AIP produkcije - sve je tu, nasilje u zatvoru, razvoj lezbijskih sklonosti, gruba uprava zatvora, noir zavere koje stoje iza svega.

McNaughton u kadriranju i radu sa glumcima vrlo vešto rekonstruiše B-filmove, ali ono što je u njima bilo naivno on koristi kao vid estetizacije i GIRLS IN PRISON uspeva da od jednostavnih rešenja proizvede vrlo složene i sofisticirane utiske.

U seriji REBEL HIGHWAY je bilo nekoliko zanimljivih filmova ali GIRLS IN PRISON je daleko najsloženiji i najkvalitetniji.

No comments:

Post a Comment