Friday, August 24, 2012

BADGE OF THE ASSASSIN

Pogledao sam TV film BADGE OF THE ASSASSIN Mela Damskog, istinitu priču o suđenju nekolicini pripadnika Black Liberation Army koji su početkom sedamdesetih ubijali policajce po ulicama američkih gradova. James Woods igra pomoćnika tužioca koji pokušava da reši ovaj slučaj a Yaphet Kotto igra detektiva koji mu u tome pomaže. Ovaj TV film iz 1985. je u najboljem smislu produkt svog vremena, nudi jasnu, pitku priču, dinamičan je i sa jasnom karakterizacijom. Pre svih Woods a zatim Kotto su nosioci priče u glumačkom smislu, ali ekipa je u celini jako dobra.

Ono što je meni bilo zanimljivo jeste način na koji su prikazani članovi BLA. Ne mislim da je ovaj TV film naročito rasistički, štaviše, čini mi se da je dobro zarobio besciljnost tadašnjih pripadnika crnih terorističkih bandi koje su dotle već bile obezglavljene uklanjanjem najmudrijih lidera. Međutim, isto tako mnogo su veće šanse da se vide filmovi koji bi pre bili na strani optuženih nego na strani tužilaca, naročito kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

Štaviše, kada sam recimo gledao Woodsovu završnu reč u slučaju, činilo mi se kao da bi ubrzo mogao da se pojavi on, sa drugačijom frizurom i da je još ubedljivije osporava.

Kad je o crnim likovima reč, Damski nudi solidan lik detektiva pre svega zato što je Yaphet Kotto odlična faca. Ipak, nema sumnje da su likovi počinilaca i njihovih porodica neuporedivo živopisniji. Njihove žene između ostalog igraju Pam GRier i Rae Dawn Chong.

BADGE OF THE ASSASSIN je televizijski rad koji ne zaostaje za bioskopskim policijskim filmovima iz ove decenije i zaslužuje preporuku.

No comments:

Post a Comment