Friday, August 3, 2012

CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND

Posle duže pauze, reprizirao sam CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND. Spielbergov film spada u red onih radova koji su toliko duboko ušli u popularnu kulturu da već sada verovatno postoje generacije koje ga nisu gledale a misle da jesu, i oni koji su ga gledali pre trideset godina a misle da su ga gledali juče. Upravo zato ovaj film i treba zbilja pogledati. Ne samo zato što je reč o delu izuzetne snage već i zato što zapravo ono po čemu je najpoznatiji i ono što se najčešće citira uopšte nisu najbolji i najznačajniji delovi filma.

Ono što se uzima kao ključno jesu scene samog kontakta sa vanzemaljcima a one se dešavaju samo u završnici filma. Sve do tada, CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND je film o ljudima, junacima koji su opsednuti porukom o kontaktu, porodici i njenom raspadu zbog misterioznih događaja. Upravo su te scene, sukobi među junacima, prikazi histeričnog porodičnog života itd. pravi masterclass iz filmske režije. Spielbergova karijera traje već toliko dugo da je on imao vremena da sazri, istrune i ponovo se vrati, ali ovaj film iz 1977. prikazuje njegovu vrhunsku formu, i otkriva da je njegova kompetencija u osmišljavanju spektakla mogla da dođe do izražaja jedino zbog još veće veštine u postavljanju i vođenju likova.

Takva koncentracija nekog reditelja se retko viđa.

Otud je gotovo pa perverzno primećivati i greške koje se javljaju unutar vrhunske celine a one se pre svega odnose na protok vremena između Dreyfusovih doživljaja i Lacombeovih otkrića u paralelnoj radnji. Ta nekonzistentnost daje svemu specifičan šmek.

CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND je film koji zapravo nudi mnogo više od onoga po čemu je zadužio celokupnu kinematografiju i spada u red filmova koje treba reprizirati pre svega kao podsetnik šta sve podrazumeva vrhunska filmska režija.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment