Sunday, March 4, 2012

YOUNG ADULT

Pogledao sam YOUNG ADULT Jasona Reitmana, njegovu novu saradnju sa Diablo Cody. U odnosu na JUNO, Diablo je smanjila doživljaj i YOUNG ADULT je znazno konvencionalnija indie komediji o ženi koja ulazi u krizu srednjih godina, na pola puta između ekstremnosti BAD SANTAe i nostalgije BEAUTIFUL GIRLSa. Međutim, ovog puta Diablo i Jason uspevaju da se iskontrolišu i film se nikada ne pretvara u potpunu egzibiciju.

Ključ filma je Charlize Theron, prom queen iz malog grada u Minesoti koja je otišla u Mineapolis i postala ghost writer na seriji romana za tinejdžere. Posle propalog braka odlučuje da povrati svog momka iz srednje škole koji se u međuvremenu oženio i dobio dete. Međutim, kada se vrati u rodni grad shvata da to neće ići tako lako.

Diablo Cody nije prva koja se služi stereotipima iz američkog high school života i filma i poredi ih sa onim u šta ti ljudi kasnije izrastu. Međutim, spada među prve u svojoj generaciji, onih koji su te godine proveli u devedesetim koja na taj način sagledava problem.

Otud ima dosta generacijskog prepoznavanja u tome kako pesma Teenage Fancluba povezuje junake i moram priznati da mi takvi detalji stvaraju priličnu nelagodu jer ih i sam generacijski prepoznajem.

Ključ filma je svakako Charlize Theron koja je kao i uvek dovoljno zanimljiva i harizmatična da iznese ceo film i dovoljno ekspresivna u svakom smislu da bude osnov filma. Ona ne samo glumački već i fizički reprezentuje svoju junakinju u svim vrlinama i manama i kroz ovakvu podelu Reitman je uspeo da zapravo reši sve osnovne probleme.

U svakom slučaju, YOUNG ADULT je jedan od filmova koji su u najboljem smislu definisani glavnim glumcem.

Reč je o major produkciji, ali smeštanje priče u provinciju i odnos prema likova nose sve karakteristike indie filma čiju estetiku Reitman već godinama prakticira pod okriljem studija.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment