Tuesday, March 27, 2012

CRNA ZORICA

Pogledao sam CRNU ZORICU Radoslava Pavkovića i Kristine Haždiharalmbus. Ovaj film je reprezent jedne prevaziđene poetike sa kraja osamdesetih i početka devedesetih koji je tada možda mogao imati nekog smisla ali danas je to već prilično davna prošlost srpskog filma. Uostalom, danas više ni poetika sredine devedesetih kakvu možemo videti u PARADI ne spada u domen iole relevantnog izraza u srpskom filmu. Naprosto, stvari su u proseku ipak znatno napredovale.

O scenariju Gorana Mojsina na osnovu kog je snimljen ovaj film, postojao je jako veliki buzz. Međutim, ovo što je sada snimljeno je znatno sažeta i izmenjana varijanta Mojsinovog teksta tako da je on potpisan kao autor priče i stavljen je kao pisac scenarija zajedno sa rediteljima. Činjenica da je Mojsin od jedinog scenariste došao do ove pozicije pokazuje da je scenario prolazio kroz velike transformacije.

Mojsin je poznat kao jako talentovan i duhovit tip. Imao je odlične epizode MILETA PROTIV TRANZICIJE, radio je RITAM SPORTSKOG SRCA i TV MANIJAKA, ali CRNA ZORICA nije naročito duhovit film, delom što humor nije opstao u scenariju, delom zato što je prilično loše režirano a delom i zato što u glumačkoj podeli ima dosta miscastova.

Bane Trifunović je takav kakav je, ali Ljuma Penov u glavnoj ulozi je jako slaba i rekao bih čak da ona nije baš ni shvatila u kom žanru se ovde izražava. I uopšte, glumci dosta često iskaču iz žanra, ali Ljuma je potpuno miscast i nažalost plašim se da na osnovu CRNE ZORICE nije ostavila dobar utisak.

Pored prevaziđenosti, CRNA ZORICA ostavlja i snažan utisak da smo ovo sve već videli. Konkretno, zaista je jako teško oteti se utisku da ovo izgleda kao da ČARLSTON ZA OGNJENKU režira Debeli, i sigurno je izlazak OGNJENKE takođe u priličnoj meri umanjio validnost ovog projekta.

Zanimljivo je da su 2007. na konkursu FCSa filmovi MA NIJE ON TAKAV i CRNA ZORICA bili izabrani kao "filmovi za publiku". Oba su izašla sa 3-4 godine zakašnjenja i oba su bili promašaji na svakom nivou i nisu doprli do publike.

Kad se pogleda koliko je Twitch ispratio činjenicu da CRNA ZORICA postoji i koketira sa nekim detaljima koji bi se mogli posmatrati kao daleka asocijacija na horor, prava je šteta da se u međuvremenu nije pojavio film koji bi na pravi način iskoristio taj medijski kapital SRPSKOG FILMA.

Naravno, CRNA ZORICA je zalutala na Twitch i ovo je marginalan naslov čak i u našim uslovima...

No comments:

Post a Comment