Saturday, March 24, 2012

RESISTANCE

Pogledao sam RESISTANCE Amita Gupte, ekranizaciju romana Owena Sheersa o Britaniji u kojoj se nije desio Dan-D i onda su došli Nemci i okupirali je 1944. godine.

Film je malo nejasan, delom kritpičan, delom konfuzan ali u osnovi reč je o melodrami o krivici i odnosu između žene čiji je muž "otišao u šumu" i Nemca koji je zadužen da vodi računa o tom selu.

"Alternativna" istorija suštinski nema preveliki značaj. Niti film govori o tome kako bi se Britanci ponašali da su ih nacisti okupirali (uostalom Nemci su ionako okupirali deo britanskih ostrva pa nije potrebna "alternativna" istorija da se pokaže kako su se vladali) niti je ideologija okupatora na bilo kom nivou bitna za priču izuzev jednog artefakta koji Nemci traže kako bi udovoljili Himmleru.

Nota bene, ovo nije film o potrazi za artefaktom, nije avantura ili fantastika, tako da ovaj opis sugeriše atraktivnost koje u filmu nema.

Otud premisa kojom se RESISTANCE služi deluje neuporedivo atraktivnije kada se nagovesti nego kada se gleda i suštinski zbilja nema potrebe da se film dešava u "alternativnoj" niti bilo kakvoj drugoj istoriji.

Ono što je međutim primetno jeste utisak da RESISTANCE spada u novi talas WW2 filmova koji žele da imaju razumevanja za naciste, da se malo vidi da ni njima nije lako da se potucaju po okupiranim zemljama i strahuju od potlačenih naroda.

Zanimljiv aspekt prikaza nacista je njihovo postepeno suočavanje sa monstruoznim postupcima vlastitog režima ali i to je na neki način opšte mesto.

Nove televizijske zvezde zbog kojih sam se najviše radovao ovom filmu - Iwan Rheon i Kimberley Nixon imaju potpuno epizodne uloge a Michael Sheen je više gostujuča zvezda nego značajna uloga.

Andrea Riseborough i Nemac Tom Wlaschiha igraju glavne uloge i u njima su vrlo ubedljivi. Šteta što sami likovi nisu uključeni u neki zanimljiviji zaplet i odnose.

Kad je reč o vizuelnom aspektu i atmosferi, Amit Gupta postiže dosta i seoski ambijent je maksimalno iskorišćen.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment