Sunday, March 11, 2012

MISS BALA

Pogledao sam MISS BALA Gerarda Naranja, meksički film o ozloglašenom Baja kartelu i jednoj misici koja postaje njihov pion u jednoj od krvavih bitaka za prevlast. Film su producirali Gael Garcia Bernal i Diego Luna što mu je omogućilo internacionalnu sudbinu. Naranjo je snimio jedan klasičan triler u suštini ali ga je formalno oneobičio time što je film sastavljen od kadar-sekvenci i samim tim kamera često snima pasivne delove lokacije tokom akcionih scena ili se samo vezuje za glavnu junakinju i prati njenu poziciju unutar situacije. Ovo rešenje ne nudi onoliku estetizaciju koju je Naranjo zamislio ali definitivno ostvaruje vrlo upečatljivu atmosferu.

Baja narko karteli su generalno zanimljiva tema i u poslednje vreme su dosta afirmisani kroz romane Dona Winslowa i seriju BREAKING BAD. U principu posle čitanja Winslowa koji je kompletirao celu priču o njima, preostaje da se prepoznaju motivi koji se obrađuju i u tom smislu MISS BALA ne odlazi u pravcu pitoresknijih folklornih bizarnosti kojima su skloni ljudi iz ovih kartela. Ipak, Naranjo dosta dobro inkorporira mešavinu hajdučije i organizovanog kriminala u kojoj ti tipovi egzistiraju.

Naranjov film je stoga stylish triler koji bi trebalo pogledati. Ne znam da li je pokazao dovoljno veštine da pređe u Holivud, ali možda ovo bude dovoljno.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment