Sunday, March 4, 2012

MIENTRAS DUERMES

Pogledao sam MIENTRAS DUERMES Jaume Balaguera i mislim da je ovo njegov prvi istinski zreo i kvalitetan film. Godinama je slovio za velikog i značajnog španskog reditelja sa krajnje polovičnim filmovima ali tek sa MIENTRAS DUERMES je uspeo da ostvari zaokruženo i efektno delo. U ovom filmu, Balaguero se otmiče od klasičnijih natprirodnih mitema i bavi se konvencionalnim suspense hororom kroz priču o psihopati domaru koji razvija opsesiju prema jednoj stanarki i pronalazi krajnje ekscentričan način kako da se uključi u njen život.

Luis Tosar je izvanredan u ulozi domara i uspeva da istovremeno brani svoj lik ali bez ikakvog pokušaja da osim činjenica da je protagonista priče na bilo koji drugi način njegove gestove učini simpatičnim. Otud, u izvesnom smislu i jeste zabavno kako Balaguero bazira suspense na tome da počinilac ne bude uhvaćen iako njegova dela u velikom broju slučajeva nisu ni najmanje simpatična, i izuzev jedne devojčice koja je suštinski možda i pokvarenija od njega ostali junaci se manje-više kreću u okvirima građanskog morala. Dakle, Balaguero i scenarista Alberto Marini ne čine svog junaka simpatičnim kroz to što su ostali junaci odvratni.

Balaguero uspeva da generiše opipljiv suspense u prilično skučenim ambijentima i da izvuče maksimum kako iz lokacije tako i iz glumaca. Voleli ovaj film ili ne, Balaguero je pokazao da je izvanredan reditelj i tu nema nikakve sumnje. Ipak, ako imamo u vidu da mu je dosta sumnivi serijal REC komercijalno najuspešniji, a da ovi ostali filmovi koje je inače snimao nisu prolazili toliko loše, plašim se da MIENTRAS DUERMES neće uspeti da se istakne kao putokaz prema onome što mu najviše leži.

Ekscentrična postavka koja čini da MIENTRAS DUERMAS bude žanrovski odgovor na HABLA CON ELLA i pravi predstavnik onoga što je najbolje na španskoj žanrovskoj sceni.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment