Thursday, March 15, 2012

AND STARRING PANCHO VILLA AS HIMSELF

Pogledao sam AND STARRING PANCHO VILLA AS HIMSELF Bruce Beresforda, izuzetno simpatičan i retko interesantan film o filmadžijama. Scenario je pisao veteran Larry Gelbart i uspeo je da vrlo dobro sažme legenadrnu priču o tome kako je Pancho Villa 1914. prodao prava za snimanje svojih bitaka Mutual studiju za koji su u to vreme radili Charlie Chaplin, D.W. Griffith i Fatty Arbuckle. Prvi film koji je samo dokumentarno zabeležio Villine bitke nije postigao uspeh, između ostalog zato što su ga Hearstovi mediji sahranili jer je Hearst u to vreme imao velike poslovne interese u Meksiku. Uprkos ovom neuspehu odlučuju da po prvi put snime film od sedam rolni, da to bude priča o Pancho Villi u igrano-dokumentarnoj formi i da revolucionar igra samog sebe.

Beresfordov postupak je vrlo zanimljiv zato što on pored pričanja istinite priče mora da rekonstruiše i film o Villi koji nije sačuvan. Artificijelnost postupka nemog filma je međutim tolika da Beresford ima priliku da rekonstruiše nemi film i snima movie o Villi a da se postupci razlikuju.

U tom pogledu, ni ovaj film ne beži od činjenice da je zapravo movie o Villi i očigledno je da su Gelbartu i Beresfordu, karakteri i dobra priča na prvom mestu.

Antonio Banderas je izvanredan u ulozi Ville, kao šarmantni i opasni revolucionar čija snaga leži u nepredvidljivosti a Eion Bailey ima dovoljno talenta da istovremeno bude temelj priče kao narator i aktivan glavni junak koji sazreva kada ga filmski studio pošalje da radi u Meksiku. Od poznatih filmadžija kao likovi se pojavljuju Raoul Walsh - u to vreme samo glumac - i igra ga Coach Taylor lično, Kyle Chandler i D.W. Griffith kog igra Colm Feore. Zanimljivo je da je film o Villi režirao Christy Cabanne a da je Griffith bio samo pokrovitelj. Ako imamo to u vidu Cabanne je na kraju ispao svakako manje ime nego Griffith ili Walsh u istoriji filma iako je ostvario dosta dugu karijeru kao minorni reditelj u raznim žanrovima. činjenica da je Cabanne režirao film o Villi deluje skoro kao da je scenaristička konstrukcija ako imamo u vidu da je on jedan od B-pionira ako se pioniri uopšte mogu deliti na taj način. U tom pogledu, kao ni istorija, ni autori filma nemaju previše milosti prema Cabanneu.

Beresforda ne smatram velikim rediteljem, međutim, nesporno je da je snimio nekoliko upečatljivih filmova - naročito onda kada je imao dobru temu. AND STARRING PANCHO VILLA AS HIMSELF je upravo to - izuzetno dobra tema koja u spoju sa Beresfordovom kompetencijom daje pravi rezultat.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment