Thursday, March 1, 2012

DETACHMENT

Pogledao sam DETACHMENT Tony Kayea. Posle duge pauze u kojoj je snimio jedan vrlo značajan dokumentarni film i ko-režirao jedan igrani koji nikada nije izašao, Kaye se vrača na scenu uspešnim indie ostvarenjem koje je prepuno old school agresivnosti u postupku i u priličnoj meri koristi činjenicu da ne pretenduje na izlazak u multiplekse.

DETACHMENT je sumorna priča o grotesknoj srednjoj školi i njenim depresivnim profesorima koji su nemoćni kako pred svojim problemima tako i pred decom i roditeljima. Kaye nudi sumornu sliku svetu bez pozitivnih likova a određenu dozu razumevanja ipak ostavlja za profesore kao glavne junake.

Dok je AMERICAN HISTORY X nudio klasicističku vizuelnu postavku sa gotovo pa grafičkim slaganjem figura i boja u kadru, Kaye u ovom filmu ide više u pravcu razbarušenijeg indie stila, međutim koliko god pokušavao da bude neizbrušen, ne može da pobegne od svoje sklonosti ka komponovanim prizorima.

Glumačka ekipa je All-Star i moram priznati da je Adrien Brody koji igra glavnog junaka verovatno i najmanje zanimljiv glumac u ovoj podeli. Tu su ipak zanimljivije face od kojih se neke kao William Petersen javljaju manje-više kao detalj.

Kaye je u formalnom smislu odlučio da maksimalno iskoristi indie status svog projekta. pošto ovog puta imamo film sa kojim je dobro prošao i u čijoj je promociji učestvovao, nadam se da će ovo biti pozitivno iskustvo koje će ga ohrabriti da krene ozbiljnije i češće da snima filmove.

Ono što je međutim šteta jeste to da je Kaye zatvorio vrata Holivuda. Koliko god bio ubeđen da je avangardan, njegov postupak u ovom filmu je ipak deo filmske moderne i mislim da bi on mogao da bude dobar i značajan reditelj u okvirima mejnstrima, kakav u suštini uvek nedostaje. AMERICAN HISTORY X je u tom smislu i bio pre svega pravi primer upmarket glavnog toka kakav je u slavnim danima pravio New Line. Kaye je sigurno u tom pravcu mogao da pruži mnogo više.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment