Monday, August 17, 2009

BULLETPROOF

Reprizirao sam danas već zaboravljenu akcionu buddy komediju BULLETPROOF Ernesta Dickersona. Početkom devedesetih, proslavljeni Spike Leejev DP Ernest Dickerson počeo je da ražira, mahom B-akcijaše i horore, ali i pokušaje "autrskog" filma na Leejevoj liniji. U svetu horora se bolje snašao tako da je tu ostvario neku vrtu kontinuiteta.

BULLETPROOF je buddy akciona komedija sa Damon Wayansom i Adam Sandlerom na tragu buddy filmova kao što su 48 HRS. ovo je bio jedan od ranih Sandlerovih vehiclea, i jedan od ranih hitova. Sa izuzetkom ZOHANa u izvesnom smislu, Sandler kasnije nije koketirao sa akcijom.

BULLETPROOF danas izgleda bolje nego u svoje vreme pošto su 1996. još uvek stari klasici buddy akcionog filma bili nedavna prošlost. U tom smislu, naravno da BULLETPROOF nije mogao da prođe kod ondašnjih fanova. Međutim, koliko sam se onomad gnušao ovog filma, toliko mi je danas sasvim u redu.

Osnovni problem je u Dickersonovom prilazu inscenaciji akcionih scena koje deluju dosta neubedljivo i tačno su vidljivi šavovi uz pomoć kojih reditelj "lažira" situaciju. Isto tako humor koji se koristi nije previše smešen, međutim, nije ni naporan, začuđujuće je vezan za priču i služi joj, a priča se razvija munjevito pošto i sam film traje kraće od 90 minuta.

Sandler i Wayans su sasvim okej buddies, i po Sandleru je već ovde vidljivo da ima veliki potencijal, naročito u odnosu na Wayansa koji je pak imao veliki hype bez pokrića u to vreme, i nije mogao da iznese film sam. U BULLETPROOFu, Wayans je nominalno glavni lik, ali je Sandler ipak scenestealer.

Scenarista BULLETPROOFa je Joe Gayton, čovek koji je već dugo prisutan na sceni. Prvi veliki projekat mu je bio scenario za UNCOMMON VALOR a najrecentniji je DTV naslov BORDER PATROL sa Van Dammeom. Gayton svakako nije klasa velikih scenarista buddy filma kao što su Shane Black i Steven De Souza. Inače, njegov brat je poznatiji Tony Gayton koji je pisao SALTON SEA i MURDER BY NUMBERS.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment