Saturday, August 29, 2009

BREAKOUT

Pogledao sam BREAKOUT Toma Griesa iz 1975. godine. Tom Gries je bio iskuan TV reditelj koji se potom bavio repertoarskim filmom bez izraženijeg identiteta, ali ostao je zapaćeni kao pristojan zanatlija, o čemu svedoči i ovaj avanturistički triler sa Charles Bronsonom u ulozi pilota-plaćenika koji treba da spase ferjmovanog Amerikanca iz meksičkog zatvora kog igra Robert Duvall.

Gries se mnogo bolje snalazi u scenama koje su tvrde i grube, a za njih ima i oslonac i u Bronsonu i Duvallu, dočim film u principu pada kada pokušava da se prikloni lakšim tonovima za koje su zaduženi Randy Quaid i Sheree North. Štaviše, čini se kao da Tom Gries kombinuje dva filma u jednom a da je jedan od njih znatno efektniji.

Griesov tempo pripovedanja je visok, film je dinamičan, tako da i sa tim neuspelim komičnim detaljima, vrlo brzo prelazi preko stvari koje ne funkcionišu i vraća se na pravi put.

Akcione situacije su režirane vrlo mišićavo i nasilno a u samom finalu ima jedan dismemberment koji je vrlo prijatno iznenađenja i većina čak i najtvrđih exploitation reditelja bi ga ostavila off screen.

Zaplet BREAKOUTa sa izvlačenjem iz zatvora uz pomoć helikoptera, podsetio me je na jedan film koji sam voleo kao dete LA FILLE DE L'AIR iz 1992. godine koji je danas poprilično zaboravljen. Naravno, BREAKOUT nije istinita priča kao ovaj francuski film, ali očigledno su fikcionalni i stvarni likovi podelili neke iste ideje na kraju krajeva.

BREAKOUT zbog svojih neuspelih izleta u komično nije skladan film kakav je mogao da bude ali je vrlo dobar fiks za sve ljubitelje 70s akcije i Chucka Bronsona.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment