Tuesday, August 4, 2009

CODE NAME SOLDIER

Pogledao sam CODE NAME SOLDIER Jamesa Glickenhausa. Ranije nisam gledao ovaj Glickenhausov film iako njegov opus smatram jednim od interesantnijih opusa B-reditelja iz osamdesetih. Glickenhaus nije dugo radio. Povukao se pre 50. godine, i nije ušao u DTV fazu. U vreme kada je tokom osamdesetih radio, potpisivao je prilično stylish i prilično nasilne exploitation filmove. Verovatno najkvalitetniji film koji je snimio je BLUE JEAN COP, verovatno najpopularniji je EXTERMINATOR a pokušaj ulaska u major mainstream bio je PROTECTOR sa Jackie Chanom.

SOLDIER je 80s akcijaš sa samog početka njegovog rada. U njemu glavnu ulogu igra Ken Wahl, hunk iz 80ih koji pored izvanrednog hunky izgleda nije imao dovoljno energije da se izbori za svoje mesto i ubrzo je izbledeo iako je dobio masu prilika da se pokaže. U Glickenhausovom filmu, Wahl igra glavnu ulogu ali realno, njegov lik je više najvažniji deo slagalice nego nisilac filma.

Glickenhaus je u dramaturškom smislu vrlo pretenciozno postavio film, u ključu soficticiranih hladnoratovskih trilera poput TELEFONa Dona Siegela i sličnih naslova koji su spajali elegantne likove sa senzacionalnim lokacijama, raznim zanimljivim radnim procesima, i koncipirali priču kroz seriju radnji koje tek na kraju akumuliraju smisao. Međutim, Glickenhaus s druge strane i pored takve strukture pokušava da pruži publici biggest bang for the buck tako da se umesto nekih sofisticiranih vinjeta akumuliraju manje ili više efektne akcione scene pa ne čudi da deo kritike smatra SOLDIER primerom filma u kome je zaplet potpuno podređen akciji. pre bi se reklo da je u ovom filmu zaplet podređen Glickenhausovom pokušaju da definiše neku sofisticiranu formu.

u svakoms lučaju, Glickenhaus ne uspeva do kraja u pokušaju da pruži publici sofisticirani akcioni triler, ali sa druge strane svakako da potpisuje jedan od zanimljivijih B-akcijaša iz osamdesetih u kome su pokušani izvesni transgresivni postupci koje treba ceniti iako nisu do kraja uspeli.

Slično samom ken Wahlu, tako i Glickenhaus u ovom filmu ne uspeva da potentne elemente sastavi u celinu. Očigledno je da je sebi želeo da privuče sofisticiranu publiku a na kraju je završio sa naslovom koji se može dopasti samo njegovim hardcore fanovima.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment