Monday, March 14, 2022

THE ADAM PROJECT

Shawn Levy i Ryan Reynolds su se posle FREE GUY ponovo okupili na filmu THE ADAM PROJECT za Netflix i to je bio znak da su njih dvojica formirali pakt na duže staze. Nažalost, posle FREE GUY koji je imao sjajan humor i dizajn, izuzetne likove, dinamičan izraz u više pogleda, i bio svež uprkos tome što se bavi bajatim stvarima po definiciji, THE ADAM PROJECT je jedan tipičan pandemijski film snimljen za Netflix, izuzetno površan, zbrzan, sa malo detalja, bez puno glumaca i statista u kadru, pokrenut da ide od plot pointa do plot pointa bez mnogo supstance između.

Scenario je generic high concept film. I high concept je sjajan. Mali dečak, geek i loser, sreće sebe iz budućnosti kada je hunky pilot i njih dvojica se upuštaju u avanturu koja uključuje putovanje kroz vreme, borbu dobra protiv zla, rešavanje porodičnih trauma i sl.

Svi pričaju kako je ovo Amblin našeg vremena. I Levy je radio REAL STEEL za Amblin, a radio je i STRANGER THINGS koja je žestoko pod uticajem Amblina. Ali, ovo nije Amblin, nažalost. Naprosto odnosi su previše površni, i akcija je suviše generic iako korektna da bi se poredila sa nečim što su radili Spielberg, Zemeckis, Donner ili Dante.

U tom pogledu, filmu pored produkcione i pripovedačke produbljenosti, nedostaje i mašta. Deluje površno i deluje zbrzano. U svemu tome Ryan Reynolds vodi šou, klinac koji ga igra kao malog je odličan, Zoe Saldana i Mark Ruffalo su standardno jaka mesta u postavi i sve to vrca od harizme, i svakako je bolje od RED NOTICE u kom ta pandemijska zbrzanost zaista odnosi na danak. Ovo je ipak film, ali ne onoliko dobar koliko bi morao biti ako pretenduje da bude Netflixov tentpole.

Neko s lakom rukom bi ukalkulisao okolnosti i složio se da je Reynolds majstor koji i ovome daje klasu pa sa popustom mu dao * * *. Neko bi pak bio brutalan i rekao da je ovo daleko od proklamovanih Amblin ciljeva i dao mu * *. Ja ostajem negde na sredini sa * * 1/2.

No comments:

Post a Comment