Wednesday, March 16, 2022

NIGHT UNTO NIGHT

NIGHT UNTO NIGHT Dona Siegela je ekranizacija romana Philipa Wyliea koju je ovaj reditelj snimio za Warner Brothers u jednoj raskošnoj crno-beloj formi, sa Vivecom Lindfors koju je Warner Bros doveo iz Švedske da bude nova Greta Garbo ili Ingrid Bergman i svojim sporednjakom na plati Ronaldom Reaganom u glavnoj ulozi.


Viveca Lindfors je u vreme premijere ovog filma postati gospođa Siegel a Reagan će par decenija kasnije snimiti svoju poslednju rolu baš u Siegelovoj režiji, tako da bih rekao da su glavne zvezde ovog filma sam Siegel, Wyliejeva priča i fotografija J. Peverell Marleya koja ima u sebi nešto snažno grafičko a ima i funkciju jer je ovo priča u kojoj je sporedni lik slikar.


Reagan igra naučnika koji boluje od epilepsije i bliži se tragičnom ishodu bolesti. Lindfors igra duševno labilnu ženu koja ga zavoli i prihvata iako on tone u suicidalnost kako bolest odmiče.


Siegel i Marley to sve slikaju na najbolji mogući način, sa odličnim tracking shotovima i iznalaženjem načina kako da prikažu te promene svesti tokom napada bolesti glavnog junaka.


Film je čekao na premijeru dve godine i bio je promašaj. Lako mi je da zamislim da bi sa Cary Grantom i Ingrid Bergman bio klasik. 


* * * / * * * * 


No comments:

Post a Comment