Wednesday, March 23, 2022

CREATED EQUAL

Ako je COVER Billa Dukea bio neobičan, onda je CREATED EQUAL još bizarniji, mada ukupno uzev možda i bolji film u njegovoj "religioznoj" fazi. Naime, CREATED EQUAL se direktno bavi crkvenom temom, ali na toliko čudan način, da sad već nisam siguran ko stoji iza njega, osim što je prilično očigledno da nije deo mejnstrima.

Ovo deluje kao neki od verskih ili alt.right filmova po produkciji, mada je dosta solidno izveden, po nivou blisko pristojno izvedenom televizijskom filmu. Međutim, sam sadržaj je čudan i lako mogu da zamislim da ovako nešto može privući publiku koja je glupa ali voli da veruje da je pametna.

Premisa filma je stupidna ali smrtno ozbiljno izvedena. Glavna junakinja je mlada časna sestra koja odlučuje da tuži Rimokatoličku crkvu jer ona kao žena ne može da bude sveštenik. Slučaj završava na sudu i mladi raspusni advokat kome firma uvali taj slučaj, postepeno počinje da veruje u to da se može dokazati kako Rimokatolička crkva vrši diskriminaciju po osnovu pola, a i roda.

I onda se tu odvija slučaj gde su katolički velikodostojnici prikazani kao mudri ljudi odani svojoj doktrini, pritisak na junakinju vrši verski fanatik i manijak koji zaista nema veze sa crkovom, a advokat u maniru klasične američke pravne sudske drame kao preduzimljivi branilac koji je pronikao u suštinu zakona i želi da se izbori za pravdu.

Bill Duke sve ovo radi propulzivno, sa glumcima bez neke jake karijere iza sebe, sa Lou Diamond Philipsom u ulozi Monsinjora koji je pravni zastupnik Vatikana, i film je neobično pitak i dinamičan, ako imamo u vidu njegov karakter. Duke se dobro snalazi u obilju dijaloških scena, koje nose povremeno dozu naivnosti i dociranja, ali je pilula zašećerena dovoljno da se ipak lako podnese.

Međutim, sama suština ovog filma i njegov smisao mi izmiču. Film ima tu čudnu human rights dimenziju, ali nije anti-crkveni, čak naprotiv upravo ima atmosferu tog jevanđelističkog filma. Isto tako način tretmana teme, a to je pokušaj da se kroz sistem pravne države otvara unutarcrkveno pitanje je naivan i intelektualno pa i u pogledu uverljivosti.

Zanat uložen u ovaj film je na mnogo većem nivou od zamisli oko koje je baziran, a ciljevi cele produkcije su krajnje mutni. Pa ipak, koga zanima ovako nešto, kao fenomen ili tema, svakako treba da vidi.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment