Tuesday, April 29, 2014

EXTRACTION

Pogledao sam EXTRACTION koji je za web snimio Tony Giglio. Reč je o novoj formi DTV rada koja dakle zaobilazi i fizičke nosače. Gledan u home video ambijentu a ne online zbilja deluje tehnički hendikepirano u odnosu na DTV filmove. Ipak, vrlo je zanimljiva kreativna dimenzija ovog dela koja nije za potcenjivanje.

Po strukturi bi se reklo da je EXTRACTION krenuo kao web serija, priča je podeljena na poglavlja. Takva je i struktura, ima jednu dominantnu liniju priče i jednu zakržljalu paralelnu radnju.

U glavnoj ulozi je mladi majstor borilačkih veština i relativno prominentni epizodista iz DTV filmova Jon Foo koji se pristojno snalazi u glavnoj ulozi, delom zato što je okružen iskusnim glumcima. Foo je odličan u onome što treba da pruži a to je akcija i borilačke scene su svetla taška ovog vrlo niskobudetnog filma snimljenog za tri sedmice.

Međutim, ni mirne scene nisu nepodnošljive, pre svega zato što su nepretenciozne i toliko rađene pod uticajem filmova ZERO DARK THIRTY i THE RAID (više u pogledu radnje nego realizacije) da to epigonstvo deluje simpatično.

Tony Giglio je jedan od pionira savremenog DTVa, i kao reditelj i/ili scenarista se dokazao u mnogim žanrovima.

Sad je postao i pionir DTWa (direct-to-web) gde je postigao simpatičan i upotrebljiv rezultat, u skladu sa mogućnostima.

Kao i Giglio, i Foo ovde ima čemu da se nada.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment