Sunday, February 24, 2013

BROADCAST NEWS

Reprizirao sam BROADCAST NEWS Jamesa L. Brooksa, jedan od granddaddyja savremene romantične komedije, ali što je još važnije jedan od najbitnijih filmova o japijima iz osamdesetih, uz WALL STREET i FATAL ATTRACTION jedan od bitnijih naslova u tom talasu.

U određenom smislu, Brooks je napravio jedan od ključnih filmova na tu temu jer je pošao od jedne od svojih karakterističnih premisa, a to je da su svi junaci na određeni način pozitivni i "odbranjivi". Za razliku od WALL STREETa i FATAL ATTRACTIONa u kome postoje jasno profilisani "negativci", ovde postoje jasno profilisana stremljenja junaka, jasno profilisani junaci sa kojima se identifikujemo, ali ni William Hurt koji igra svojevrsnog "negativca" ne igra apsolutno negativan lik. Zapravo njegov lik je na nivou karaktera u redu ali je njegovo razumevanje novih korporativnih okolnosti koje su "loše" zapravo bolje od onog koje imaju pozitivci.

U tom pogledu, u Brooksovom filmu su svi junaci pozitivni ali je sistem problematičan i nedovoljno ceni one vrednosti do kojih drži Brooks.

Albert Brooks je odličan kao pasivizirani heroj-luzer ovog filma, koji u životu koji Brooks pokazuje na kraju ipak ne postiže svoj cilj, a Holly Hunter je izvanredna u roli koja će biti uvod u njenu kasniju oskarovsku fazu. William Hurt je ipak imao najdelikatniju ulogu da bi stvorio ambivalentnost svog lika, učinio ga istovremeno antipatičnim i uslovno rečeno pozitivnim.

Brooks vodi priču nešto drugačije nego u svojim drugim filmovima. Iako je poznat po vrlo konvencionalnim tehnikama, ovde pušta da se priča razvija kroz niz situacija koje se talože i čine celinu. U tom pogledu evocira nešto alternativniju, njujoršku atmosferu filma koji diktiraju glumci. U par navrata rediteljski iskoračuje iz delikatne stilske konzistentnosti i dopušta komediji da prevagne u odnosu na priču. Ipak, na nivou celine BROADCAST NEWS je uzoran film.

Ukoliko je NETWORK Paddyja Chayefskog zvanično najsnažnija inspiracija za NEWSROOM, sasvim sigurno je i BROADCAST NEWS odigrao veliku ulogu u nastanku Sorkinove serije.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment