Friday, June 29, 2012

STAY

Pogledao sam STAY Marca Forstera, curio po scenariju David Benioffa koji u prvoj polovini deluje kao okrepljujući arty trijumf produkcionog dizajna na bleferskom pričom ali do kraja ipak ostaje previše šupalj da bi se mogao pokriti svojim spoljašnjim efektima. Forster je u pojedinim delovima maestralno inscenirao ovu hičkokovsko-linčovsku priču o psihijatru koji pokušava da spreči samoubistvo pacijenta koja to u stvari nije, a glumačka ekipa koju predvode Ewan McGregor, Ryan Gosling i Naomi Watts povremeno uspeva da bude na visini zadatka. Ipak, na kraju svega čini se da koliko je publika ostala neupućena u događaje toliko su ostali neupućeni i glumci i ovaj film deluje kao retko površno glumljen rad ovakve All-Star ekipe.

Benioff je scenarista koga karakterišu realizam i dobro postavljene priče i njegov pokušaj da ode putem nekih iracionalnijih postavki deluje mehanički, i na kraju STAY deluje kao da je u grčevitoj potrazi za nečim iracionalnim. S druge strane, ako je mehanika trebalo da bude adut, njena znakovitost mi je izmakla. Scenario za ovaj film je mnogo manje virtuozan nego što su autori mislili.

STAY nesumnjivo jeste prilično neobičan eksces u filmografijama svojih autora & učesnika, pa i u holivudskoj produkciji uopšte. Nažalost nedostaje mu više ubeđenja kako bi uspeo da u potpunosti sazri kao iole vredan rad.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment