Thursday, June 28, 2012

DARKER THAN AMBER

Pogledao sam DARKER THAN AMBER ekranizaciju romana Johna D. McDonalda o detektivu Travis McGeeju koji uprkos svojoj velikoj popularnosti još uvek nisu uspeli da dobiju adekvatnu filmsku sudbinu. Pre nekoliko godina krenule su priče da DiCaprio i Oliver Stone žele da snimaju film o McGeeju a u međuvremenu su u sličnom miljeu nastali romani Dona Winslowa i serija TERRIERS. Isto tako, Jim Rockford se može smatrati jednom od varijacija na Travis Mcgeeja.

DARKER THAN AMBER je 1970. snimio Robert Clouse. Iako je Clouse režirao jedan od najznačajnijih filmova svih vremena, nikada ga nisam previše cenio - naročito ne kao reditelja u zanatsko-stilskom smislu, i u tom pogledu DARKER THAN AMBER me demantuje. Film je vrlo zanimljivo izveden sa nekoliko sjajnih rešenja i stylish atmosferom.

Travisa igra Rod Taylor što je svakako moglo i bolje da se reši jer mi se čini da Taylor, iako je nesumnjivo bio značajan glumac u svoje vreme, nema tu vrstu šarma koja je potrebna za ovu vrstu junaka. Suzy Kendall igra devojku oko koje se zapliće misterija a bizaran cameo ima i Jane Russell.

Clouseov film je na nivou tempa vrlo relaksiran, i ne nudi previše tenzije. Ipak, mislim da kompletisti treba da ga vide jer nudi neka zanimljive situacije i rešenja, a naročito ako imamo u vidu da je Travis McGee ekranizovan još samo jednom i to za televiziju.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment