Monday, June 18, 2012

A COLD NIGHT'S DEATH

Pogledao sam TV film A COLD NIGHT'S DEATH Jerrolda Freedmana, po scenariju Christophera Knopfa. ABC je u seriji vrlo upečatljivih televizijskih filmova sa početka sedamdesetih proizveo ovu jako interesantnu horor priču koja po kapacitetima svog koncepta najviše podseća na produženu priču TWILIGHT ZONE ali po atmosferi sasvim dobacuje do bioskopskog filma. Robert Culp i Eli Wallach igraju dvojicu naučnika koji eksperimentišu sa majmunima na jednom planinskom vrhu. Pošto je prethodni naučnih izgubio razum i nastradao pod nerazjanjenim okolnostima, oni preuzimaju njegovo mesto i polako shvataju da bi i njih vrlo lako mogla zadesiti ista sudbina.

Pitanje počinioca je tretirano kao preokret, i to je manje efektan deo završnice - mnogo je zapravo zanimljiviji whydunit od whodunita u ovom filmu.

Culp i Wallach su odlični u ovoj duo-drami a Freedman uspeva da ostavi solidan utisak sa pažljivo izgrađenom atmosferom. Scenografija i lokacije su takođe ubedljivi i A COLD NIGHT'S DEATH deluje mnogo zahtevnije od ostatka televizijskih projekata kada se uzme u obzir location shooting.

Da je reč o boskopskom filmu, svakako da bi se nedostatak razrade zanimljivo postavljenih događaja mogao posmatrati kao problem, ali kad je reč o TV filmu, ovo je jedan izvanredan reprezent te forme iz vremena kada je ona dostigla svoje vrhunske domete.

No comments:

Post a Comment