Thursday, June 21, 2012

FELON

Sve su ređi autentični B-filmovi od momenta kada je tu funkciju preuzeo DTV. Srećom, Stephen Dorff se trudi da stvari koje radi za DTV imaju više smisla nego što bi se očekivalo, da imaju theatrical izgled i nešto sveže na nivou scenarija i režije. Ove godine smo imali BRAKE, Dorffovu varijaciju na BURIED a pre četiri godine je producirao FELON Ric Roman Waugha, nekadašnjeg kaskadera koji je u ovom filmu pokazao da ima vrlo mišićav scenaristički i rediteljski stil.

FELON je u svakom smislu testosteronski B-film. U njemu ima pomalo žena, ali i one su tako odabrane da izazivaju vrlo muževne reakcije, ali veći deo je smešten u najtvrđi deo jednog od najtvrđih zatvora u kome borave najokoreliji i najnabildovaniji kriminalci. Stephen Dorff kao i svaki pravi B-junak dospeva u zatvor jer je branio porodicu i nehotice bejzbol palicom ubio provalnika. Biva primoran da napusti svoj perspektivni blue collar život i skončava u zatvoru. Tamo postaje svedok obračuna među članovima Aryan Brotherhooda. Kada u strahu obije da svedoči, kreće da ga maltretira čuvar-sadista a on dobija savete od Zen osuđenika na smrt kog igra Val Kilmer i koji je dospeo u zatvor tako što je zatro seme čitavih porodica ljudi koji su mu ubili ženu i ćerku što je moram priznati jedno od originalnijih krivičnih dela počinjenih u istoriji zatvorskog filma.

FELON je vrlo jednostavan u postavci, vrlo je sveden i moram priznati da me je Ric Roman Waugh iznenadio scenarističkom zrelošću. Nema nikakve sumnje da on ovde barata isključivo klišeima ali to radi sa izuzetnom ubedljivošću a kada se kičmi koju čine Dorff i Kilmer doda Sam Shepard da svemu pruži malo klase, onda je ovo vrlo respektabilan B-film. U ideološkom pogledu, još od nekih radova Peter Berga nisam video ovakvu desničarsku fantaziju. FELON je reakcionaran kao da se snimljen sedamdeset i neke, takve stvari se ne viđaju u savremenom filmu.

Ric Roman Waugh se kao reditelj izražava jednostavno. Kombinujući multicam pristup, visok tempo u montaži i neverovatnu filmičnost muških figura koje povređuju jedne druge, Waugh pravi stilski konzistentan film koji gotovo pa da imponuje svojom svešću o tome šta su mu kapaciteti. Vidim da će Waugh sa sledećim filmom uspeti da uđe u bioskope i da mu igra The Rock glavnu ulogu i rekao bih da je to odličan spoj.

FELON definitivno treba da pogledaju svi ljubitelji mačo filmova o ljudima koji sazrevaju tek kada su izloženi izvesnim oblicima nasilja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment