Thursday, June 7, 2012

DJANGO

Reprizirao sam DJANGO, film po kome je Sergio Corbucci prevashodno poznat i sa kojim je ostavio najznačajniji trag na istoriju popularne kulture. Nažalost, ovo je zbilja minoran Corbuccijev rad u domenu špageti vesterna, premda naravno kao stavka u filmografiji ne može biti smatran beznačajnim. Srećom, uspeh ovog filma iz 1966. godine koji ne samo da je započeo serijal DJANGO filmova već je uspostavio i čitav DJANGO brend, nije hendikepirao Corbuccija i on samo dve godine kasnije snima znatno zrelije filmove.

DJANGO tek u tragovima donosi neka od Corbuccijevih obeležja, a to je recimo insistiranje na prirodnim nepogodama kao na miljeu u kome se priča dešava, ali osim blata u koje su junaci umuljani, DJANGO na nivou produkcionog dizajna deluje grozno.

S druge strane, nema ni traga o zanimljive karakterizacije ili socijalnog realizma koji je provejavao u Corbuccijevim značajnijim vesternima. Ipak, u određenom smislu, ovaj film se mora pažljivo sagledavati jer je uspostavio svojevrsni standard u svoje vreme.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment