Tuesday, June 5, 2012

ANDROID

Pogledao sam ANDROID Aarona Lipstadta. Ovaj film spada u red debija nastalih u Cormanovoj hiperprodukciji. Lipstadt je snimao film na setovima za BATTLE BEYOND THE STARS Jima Murakamija, a kuriozitet je da je te stove dizanirao Jim Cameron koji je potpisan i na špici. Od ljudi koji će kasnije postati filmmakeri u filmu se pojavljuje i Rachel Talalay koja je inače radila kao računovođa na filmu.

ANDROID je očigledno bio produkcija od koje se manje očekivalo pa je Lipstadt imao slobodu da film ne opterećuje eksploatacijom, akcijom i hororom koje bi ionako teško realizovao sa tim budžetom. Neopterećen potrebom da snimi rip-off STAR WARSa, Lipstadt je snimio kamerni film o ludom naučniku, njegovom androidu koji se polako osamostaljuje i grupi svemirskih odmetnika koji se sakrivaju na njihovoj stanici i uopšte ne slute da su se našli na pogrešnom mestu.

Ludog naučnika igra Klaus Kinski a robota Maxa 404 scenarista filma Don Keith Opper koji je jedna autentična ranokronenbergovska faca. Opper je sebi uostalom ostavio i najsočniji lik - androida koji se uči ponašanju gledajući holivudske klasike i uspeva da razvije emocije.

ANDROID je prava suprotnost Donenovom promašaju SATURN 3 koji je doduše želeo da 1980. godine operacionalizuje sve do tada uspostavljene koncepcije space suspensera.

ANDROID je zanimljiv ne samo ljubiteljima žanra već i onima koje zanima kvalitetan niskobudžtni film.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment