Wednesday, October 16, 2024

MALDOROR

Fabrice du Welz verovatno nije bio tipičan kandidat za režiranje filma MALDOROR, dvoipočasovne hronike bazirane na istinitoj priči o lovu na otimače devojčica i pedofilski lanac čiji su po svemu sudeći bili deo.

Fabrice du Welz je reditelj koji je stasao u evropskoj žanrovsko-festivalskoj školi i uprkos tome što je maturirao Netflixovim serioznim trilerom MESSAGE FROM THE KING koji je doneo dosta duha u već razgažene GET CARTER obrasce, umeo je i propisno da se obruka kad se hvatao pitomijeg žanrovskog sadržaja.

MALDOROR je dvoipočasovna policijska epopeja na tragu naslova kao što je SERPICO, sa punim pokušajem du Welza da se uozbilji i prikaže jedan ubedljiv realistički milje u kom vri užas i u tome delimično uspeva sve dok ne mora da se dođe do neke izazovnije "dramske" scene gde prevlada njegova naivnost koja se zbog prirode priče ne može pokriti groteskom.

Uprkos tome što film traje dva i po sata i dužina mu stoji, nedopustivo je da neki elementi priče odnosno slučaja ostanu neprikazani u punoj meri, odnosno nejasni a isto tako onda druga deonica filma, kada policajac suspendovan i osramoćen, pogađate, kreće kao kamikaza da juri počinioce usput gubeći razum i porodicu ali nalazeći mir, tu se sve umnogome raspadne i ode u najdublju naivnost gde se zapravo do kraja otkrije koliki su zaista majstori ozbiljni autori policijskog trilera i kakve sve zaplete i odluke junaka oni uspevaju da nam "prodaju" u svojim filmovima.

Fabrice du Welz nije taj majstor i neverovatno je kako pada u nekim rutinskim policier situacijama.

Ipak, u ovom filmu ima sasvim dovoljno toga uspelog da se nekome, pa možda i meni samom, kasnije može dopasti više.

Razvoj priče u završnici odlazi u domen u kome bi samo Charles Bronson bio komotan, verovatno bi i Clint osetio nelagodu, pa je samim tim pitanje za same Belgijance u kojoj meri je ova kompilacija istinitih događaja u jednom trenutku otišla u fikciju ili pak nije.

Rekonstrukcija epohe je uspela i nenametljiva, atmosfera je izvanredna i samo je du Welz koji je izveo to dobro prepreka da celina bude u tom duhu.

Ali, du Welz je prosto takav. Nije pravi izbor za ovakvu priču ali eto - zamalo da mu uspe.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment