Tuesday, October 8, 2024

RED SCORPION 2

Michael Kennedy je režirao nastavak RED SCORPIONa Josepha Zitoa, smešten u Ameriku, sa američkim glavnim likom, bez Dolpha Lundgrena.

Ponovo su republikanski lobisti Abramoffi producenti, što je zanimljivo ako imamo u vidu šta je ovaj film prikazao, naročito u odnosu na današnji GOP. 

Naime, prvi RED SCORPION je bio kontroverzan jer je nastao sa finansijama aparthejdske Južne Afrike, producirali su ga Abramoffi i bio je akcioni exploitation o ruskoj mašini za ubijanje koja prelazi na stranu afričkih pobunjenika. Sve su to jasne aluzije na Angolu i tadašnje Bush Wars koji su se odvijali, a Dolph Lundgren je već bio Ivan Drago, odnosno holivudski zvanični nemesis Stallonea tako da je on u ulozi Nikolaja imao posebnu znakovitost. Elem, Abramoffi su producirali i drugi deo, nastao posle kraja Hladnog rata.

Kada sam prvi put kao klinac gledao RED SCORPION 2 bio mi je bezveze u svakom smislu, naročito jer se dešavao u Americi, bavio Amerikancima a jedina spona sa prvim delom je bio neki stari Rus koji je obučavao Nikolaja i pomene ga u jednoj sceni - pritom na način koji negira lore prvog filma.

No, Abramoffi su producirali film u kom neonacistički vođa kog igra John Savage pravi nered po Americi raznim terorističkim akcijama a onda se javlja kao političar-spasitelj i drži populističke govore koji su u ono vreme delovali neprihvatljivo a danas je to svakodnevna Trumpova retorika, čak možda je i malo blaži od Trumpa. Naravno, iza populističkog lica sa kampanje, krije se dosta klasičan neonacista, to jeste krupna razlika, ali činjenica da lobisti GOP produciraju ovakav film pokazuje šta je tada za njih bila neprihvatljiva retorika.

To što se kasnije desila Trumpova retorika naravno ne može se smatrati nekim inherentnim kvalitetom filma. Ipak, daje mu određeni razlog da ga danas gledaju i oni koji nisu hardkor fanovi.

Reč je o surovoj B-produkciji u kojoj je heroj Matt McColm, u to vreme akcioni heroj u pokušaju, danas mahom kaskader i epizodista, i on dobro izgleda, ima neku energiju ali ga redovno zasene John Savage kao neonacista, Michael Ironside kao komandant pa čak i Jennifer Rubin kao vođa jedinice.

Kennedy pravi pristojnu ali nedovoljno upečatljivu akciju sa veoma skromnim sredstvima, ali izvesni trud mu se mora priznati.

U stvari, kao što je prvi film imao neku dosta izrazitu energiju u pokušaju da napravi nekakav negativ Ramba sa sovjetskim vojnikom pokajnikom, i ovde ima neke energije ali nema zvezde Dolphovog kalibra, nema zanimljivih južnoafričkih lokacija, sve je prosto skromnije.

Naročito je zanimljiv problem što je ovo film o timu koji se formira da reši tog neonacistu i mi sad imamo tu glavnog junaka kog igra Matt McColm ali ipak nemamo ono što je osnovna stvar za ovakav film a to je punokrvna, jedinstvena akciona zvezda što je McColm možda mogao da postane, ali znamo da Dolph jeste bio.

Otud RED SCORPION 2 jeste s razlogom danas zaboravljen.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment