Saturday, October 12, 2024

LA SYSTEME VICTORIA

Sylvain Desclous režirao je ekranizaciju veoma uspešnog romana Erica Reinhardta LA SYSTEME VICTORIA ali uprkos tome što film nije bez kvaliteta, rekao bih da nije ni blizu onog značaja, reputacije i dometa kakvu bi od ekranizacije zahtevao roman takvog ugleda.

Naime, Reinhardt - čiju knjigu nisam čitao - bio je finalista praktično svih francuskih literarnih nagrada među kojima je i Goncourt a film po njemu nije otišao ni na jedan bitan festival. Za francuski film već da ne bude prikazan u Kanu je ozbiljan minus i neuspeh. 

Sylvain Desclous snimio je film dosta konvencionalno ali pristojno, međutim, nije uspeo da stvori neophodnu energiju a naročito ne sirovost i hipnotičnost odnosa glavnog junaka, razvedenog arhitekte koji gradi svojevrsni "Skadar na Bojani" u formi nebodera za Kuvajćane, i starije enigmatične gospođe iz visokih ešelona finansijskog biznisa odnosno stihiju promena u njegovom životu i poslu koje to donosi.

Prosto, Desclous nije uspeo da nam prenese tu posebnost i snagu odnosa, samo je postavio osnovne stvari i na tome se zaustavio. Glumačka podela je solidna ali nije naročito harizmatična da iznese nešto sama. Reditelj je preuzeo sve na svoja pleća i ispostavila su se kao nejaka.

Šta možemo...

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment