Thursday, October 17, 2024

FRKA

FRKA Svebora Mihaela Jelića je hrvatksa parafraza MUNJA ali u suštini oni ga pre vide kao neki svoj GO Douga Limana.

Kako god bilo, film je dosta rutinski za naše uslove jer smo mi ovako nešto videli XY puta ali nije baš ni da Hrvati nisu radili ovako nešto, pada mi na pamet TA DIVNA SPLITSKA NOĆ.

Ovde je ipak dosta veći akcenat na komediji. Film je smešten u Osijek i nažalost Osijek u njemu deluje dosta bezlično. E sad, ne znam taj grad, možda on i jeste takav, ali izgleda dosta uopšteno, kao neka ex-jugoslovenska urbana celina van Beograda a možda i u Zemunu. Za film koji je toliko vezan za neki Grad kao svojevrsnog protagonistu, očekivao sam da će biti bolje iskorišćen i prikazan.

Glavnu ulogu igra Ksenija Jovanović koja se več ispraksirala za te uloge devojaka mangupa i to maltene u snu može da igra. Ovde se mora da trudi da prikrije da je Beograđanka, i to se pomalo oseća u izgovoru, ali šta sad, ako ne smeta autorima koji su odande, zašto bi meni.

U filmu ima jedna briljantna scena zbog koje ga vredi videti, a to je opet rip-off situacije iz BOOGIE NIGHTSa, kada protagonisti banu da uzmu dug od drogiranog, simpatičnog ali volatilnog WoW admina, ustaše i man childa. U suštini, ta scena je imala energiju, šarm, i uprkos tome što nije odstupala od stilske i pripovedačke naivnosti filma, donela je zapravo uspelu lokalizaciju poznatog uzora i dala neki slavonski šmek svemu. U ostatku filma, toga nema.

FRKA je nekako skroman u postavci, mogao je biti brži, iako se i on već sam trudi da bude efikasan. Ipak, sem narečene scene sa adminom ovde ipak ozbiljno fali majstorstvo, i svi dometi filma staju na dobroj volji koja je uvek dobrodošla ali nije dovoljna.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment