Wednesday, December 13, 2023

LES HEROS MEURENT JAMAIS

Aude Lea Rapin je rediteljka koja ima izraženo interesovanje za prostor bivše Jugoslavije. 2014. godine snimila je dokumentarni film ENKLAVA o enklavama na Kosovu. Nisam ga gledao ali sam ponešto čitao o njemu.

LES HEROS MEURENT JAMAIS je njen igrani celovečernji debi, prikazan u jednom od sporednih programa Kana.

U ovom filmu gledamo priču o mladom čoveku koji posle dozivanja jednog pariskog beskućnika razvija opsesiju da je možda reinkarnacija jednog Srbina iz Bratunca, umrlog kad se on rodio 1983. godine.

Sa rediteljkom dokumentaristkinjom i snimateljkom tona odlazi u Bratunac a gde je Bratunac tu je i Srebrenica, pa se malo u julske dane nađu i na dženazi žrtvama masakra u Srebrenici (oni iz Bratunca i Kravica se ne pominju) ali da ne grešimo dušu, to je sad toliko normalizovano, to je toliko en passant da ta dženaza izgleda kao da su došli na njuorleanške ulice baš kad pada Mardi Gras ili u Rio kad pada karneval.

Sama tema reinkarnacije tretirana onako kako je junaci i percipiraju. Junak ima svoje motive zašto na njoj insistira. Rediteljka je zainteresovana za fenomen njegove uverenosti više nego što veruje i film ne ide u smeru fantastike ili otvorene spiritualnosti ali umetnost je to, ipak žele malo da tu bude neke poente i metafore. 

No, film je u suštini bezveze. Mogu da zamislim kako je rediteljka u svojoj glavi zaista zamislila kako snima nešto gde će se neke stvari preispitati, pitanja autosugestije, mistifikacija, straha od smrti itd. Ali nažalost ovde ništa od toga ne funkcioniše. Naprosto to je nekoliko likova koji lunja kroz nešto što je malo kao found footage materijal a malo i nije.

Nadam se da će njen sledeći film koji je nekakav politički angažovan SF biti bitno bolji.

No comments:

Post a Comment