Saturday, December 9, 2023

BRAĆA MUSEMIĆ

Edin Isanović i Nihad Ušanović snimili su film o Braći Musemić koji se samim činom prikazivanja na festivalu AJB Docs kvalifikuje kao film ali mislim da bismo ga počastili statusom televizijskog dokumentarca.

BRAĆA MUSEMIĆ je priča o Vahidinu i Nusrefu Musemiću, dvojici čuvenih bosanskih špiceva koji su obojica doneli titulu Sarajeva u doba SFRJ i Velike četvorke i svaki na svoj način obeležili svoju epohu. Dakle, da, svaki je imao svoju epohu, nisu se bavili fudbalom u isto vreme jer je Vahidin petnaest godina stariji. Praktično to već samo po sebi bi moglo biti zanimljiva karakteristika njihove priče ali otprilike pola filmovi autori čak ni ne kažu taj podatak i gledalac koji ništa ne zna o njima misli da su oni savremenici i da su njihovi uspesi bili istovremeni i uporedivi.

Dokumentarni film je izrazito vizuelno neinspirisan, a i ono što u njemu deluje kao bljesak ideje koji iskoračuje iz talking heads estetike je čist kliše i mahom se tiče snimaka iz drona njihove rodne Janje.

Arhivski materijal je s druge strane dosta dobar jer ima dosta privatne arhive koja nije naročito ekspresivna ali nije česta u našim dokumentarcima.

Na kraju, BRAĆA MUSEMIĆ gotovo da ne razumeju šta je zaista zanimljivo u sudbini ove dvojice sportista, i mnogo se vrti u krug u nekim privatnim pričama koje nisu naročito konkluzivne.

Isanović i Ušanović bi morali još mnogo da uče da bi snimali bolje televizijske priloge. Braća Musemić su odlična prilika ali nisu dobili adekvatan film o sebi, za sada.

No comments:

Post a Comment