Tuesday, December 12, 2023

DATE NIGHT

Sasvim slučajno sam na televiziji uhvatio DATE NIGHT Shawna Levyja pa ne znam koji sam cut gledao, da li bioskopski ili kućni, duži. Ali koji god da jesam gledao, nažalost, reč je o jednoj akcionoj komediji koja pokušava da bude dinamična, da ima kad zatreba i fizionomiju blokbastera ali uprkos velikim zvezdama kako u svom centru tako i u epizodnim ulogama, nažalost nije dovoljno smešna.

Srećom pa u filmu ima dosta zapleta i to što nije smešan ga ne čini praznim, prosto uvek se nešto dešava, stvari se kreću, specijalista za akciju, australijski snimatelj Dean Semler nikada ne dozvoli da film izgleda kao neki televizijski skeč, ali u suštini prosto u svemu ovome vrlo glomaznom i ambicioznom naprosto fali duha.

Steve Carrel i Tina Fey su dobili priliku da iz svoje enormno uspešne televizijske karijere istupe na film i imali su uspeha. On više nego ona. I DATE NIGHT u sebi ima nešto onoga što je recimo nosio WHAT PLANET ARE YOU FROM kad je Garry Shandling kao jedan od najmoćnijih televizijskih komičara probao da se automatski vine u superstardom. Međutim, WHAT PLANET je imao Mikea Nicholsa i bio je odličan film zapravo, iako je bio jeziv promašaj.

DATE NIGHT je suprotan slučaj, postigao je pristojan uspeh na blagajnama, međutim film je prilično mlak, tako da za razliku od WHAT PLANET koji je satanizovan i skroz je propao, ovaj je tako nekako ipak prošao.

Ipak, u filmu koji je sastavio Levy, snimio Semler i čak i najmanje uloge igraju poznati glumci, stvari nikada ne postanu naporne, ili nepodnošljive, samo se redovnije podsećamo na ono što bi ovakva produkcija morala da pruža.

Nekoliko godina kasnije, GAME NIGHT je pokazao šta je ovo trebalo da bude, sa sličnom ali superiorno izvedenom premisom.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment