Tuesday, December 12, 2023

FEAR

Nikada ne smemo zaboraviti kakva životinja od reditelja je James Foley.

Zato je jako važno povremeno reprizirati njegove radove. Recimo, sad sam reprizirao FEAR, jedan relativno kasni doprinos žanru home invasion/ stalker trilera u kom je tokom osamdesetih i početkom devedesetih temelje postavio Joe Ruben a face kao Adrian Lyne i Curtis Hanson definisali neke vrhunce. Foley dolazi na samom kraju talasa sa nečim što je stari lisac Brian Grazer definisao kao "FATAL ATTRACTION za tinejdžere".

Ali, opet i Brian Grazer je ozbiljna zver, i ovde te tinejdžere igraju Reese Witherspoon i Mark Wahlberg, dakle dve zvezde koje će uskoro doživeti apsolutni uspon i slavu koja ih danas već svrstava u holivudsku aristokratiju. Ona kao mlada mezimica koja se zaljubljuje a on kao pogrešan momak za prave devojke, mladi namazani grubijan, zaista imaju nešto maltene na nivou klasičnog Holivuda i već tada, kao mladi glumci i relativno neafirmisani, pokazuju da odskaču od svoje okoline.

Scenario Christophera Crowea nije neka nauka, čak kad se na kraju sve pretvori u poptuni home invasion mansonovskog tipa, možemo reći da ne spada u sofisticiranije primere žanra, ali Foley i dobri glumci prave jedan film koji je zategnut kao struna. Svaka scena je doterana pod konac, to je sve precizno, estetizovano, izgleda sjajno, lepi ljudi, lepi kadrovi, tenzično, sve kako treba.

Stvarno, ako imamo u vidu da je ovo jedan realno programmer od kog se nije sad nešto posebno očekivalo, koliko je sve to ozbiljno urađeno u rukama ozbiljnog profesionalca.

Kasnije je Foley snimio svoj, meni najdraži film, opet sa Wahlbergom, THE CORRUPTOR koji je nešto potpuno drugačije. A opet srpska publika ga najbolje zna po maestralnom filmu GLENGARRY GLEN ROSS. Dakle, ima tu bitnih filmova, ima tu i poznatih filmova, ali svakako da ime nije istaknuto onoliko koliko je znanja pokazao u svom opusu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment