Friday, July 26, 2019

THE GREAT HACK

THE GREAT HACK Karima Amera i Jehane Nouajim je delo iz ere superdokumentarca, Netflixovo istraživanje slučaja Cambridge Anaytica urađeno sa velikim budžetom, ambicionom postprodukcijom koja dodatno amplifikuje atmosferu i fokusom na dve ličnosti koje su obeležile ovu aferu. Jedna je profesor David Carroll koji je pokrenuo priču o tome koje sve podatke o nama skladišti i proučava CA a druga je Brittany Kaiser koja se ispostavila kao najdugovečniji whistleblower iz ove firme.

Dok je David Carroll u domenu očekivanog kao profesopr i aktivista, uglađen i racionalan, Brittany Kaiser je razbarušena, zbunjena, i kao da tek kad je pukla tikva počinje da shvata kakve je posledice imalo njeno delovanje u firmi na stvarnost. Kaiserova je tipičan primer milenijalske okrenutosti sebi gde ona u besparici pronalazi posao koji je u potpunoj suprotnosti sa ličnim uverenjima, i od učesnice Obamine FB kampanje postaje službenik CA i aktivno radi kampanje Leave.EU i Trumpa, usput se učlanjujući u NRA i ponašajući se kao da je sve to samo vrhunsko zezanje.

Brittany Keiser do kraja filma ostaje whistleblower ali sa ogromnom senkom u pogledu toga da li štiti sebe ili zaista želi da raskrinka CA, i naravno, da li govori punu istinu.

Film ne otkriva ništa novo ili nešto što nismo znali ali uspeva da rekonstruiše atmosferu u kojoj se sve to dešavalo. Isto tako, čak i laicima uspeva da iskomunicira o kakvim rizicima se danas može govoriti kad je reč o Mreži. Naravno, ideja usmerenog marketinga sama po sebi ipak nije tako nepogrešiva i tako sposobna da aktivira potencijalne glasače kako ovaj film implicira, pa opet ne bih rekao da su autori ovom prilikom potonuli u paranoju. Moguće je da samo nisu dovoljno doveli u pitanje efikasnost oružja koji je osmislila Cambridge Analytica.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment