Saturday, July 6, 2019

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME Jona Wattsa izlazi u nezgodnom trenutku. Prvo je SPIDER-VERSE umnogome promenio očekivanja od onoga što smatramo ekranizacijom superherojskog stripa pa i onoga što smatramo animiranim filmom, najpre uspevši da prodre u samu srž svih Spider-Manovih značenja, zatim je ENDGAME zaključio AVENGERS serijal jednim od ambicioznih stuntova (mislim na Blip) i konačno izvanredni HOMECOMING je postavio letvicu dosta visoko.

Imajući u vidu sve šta se moralo uzeti u obzir prilikom razumevanja sveta u koji izlazi FAR FROM HOME onda se na početku mora reći osnovni utisak - producenti i Watts su uradili sve što je trebalo da urade. Nijedna odluka koju su doneli nije pogrešna, štaviše vrlo je promišljena i na mestu.

Ono gde međutim film ulazi u problem jeste nešto što je domen individualne percepcije. Naime, FAR FROM HOME je dobro shvatio sve zbog čega je HOMECOMING bio dobar, zatim je dobro shvatio kako u te okolnosti uvesti Blip, zatim je dobro kanalisao legacy SPIDER-VERSEa kroz uvođenje negativca kao što je Mysterio koji je poigrava idejama multiverzuma, iluzije, idejom čoveka bez moći koji želi da zauzme mesto Tony Starka - koji izuzev u slučaju Extremisa - takođe nema moći, ali rezultat je film koji je prijatan, više nego istinski zabavan, dočim nas uzbuđenje potpuno zaobilazi.

Zašto je to tako? Pa ne znam. Možda je zaista sve samo neka individualna stvar ali moj utisak je bio da sam imao jedno prijatno iskustvo, sa simpatičnim teen comedy scenama, sporadično jako maštovitim akcionim scenama koje su urađene tačno ali bez naročitog ubeđenja, i sve u svemu bez jasnih akcenata i intervala.

Jake Gylenhaal je vrhunski glumac, samim tim odličan je kao Mysterio, međutim, ni on u svemu ovome nema neku suštinsku dinamiku, čak i kada se desi prelom da iz prevare i iluzije zaista mora da iskorači u ubistvo.

U pogledu akcije, završni set-piece u Londonu je odličan ali mu malo fali punch, i situacije sa promenama realnosti, hologramima i iluzijama su jako efektne i vraćaju nas na legacy SPIDER-VERSEa, međutim, čini se da Watts nema jasnu ideju kako da menja brzine u viođenju ove priče.

No, kada podvučem crtu i kada treba da jasno artikulišem problem, onda on uglavnom zalazi u domen pripovedanja i režije, ali na nivou zamisli, ovo je dobro postavljena stvar. Otud, moguće je da ja nisam bio adekvatno koncentrisan kada sam gledao film, ali čak i uz sve rezerve, ne mogu a da ne donesem dobru vest - "Spider-Man je konačno na pravom putu, i sa njega nije skrenuo ni u ovom filmu".

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment