Wednesday, July 10, 2019

MARNIES WELT

MARNIES WELT Braće Lauenstein je zanimljiv animirani film, namenjen deci, solidno budžetiran na preko osam miliona eura. Tehnički ovaj film ne dobacuje do holivudskog nivoa ali je solidan a karakteri su interesantno dizajnirani i svakako iznad prostora za evropsku industriju animacije za decu.

Film je kod nas prikazan kao TAJNI AGENT MJAU i taj naslov svakako bolje sumira njegov siže. Zaplet se tiče mačke koja je gajena u kući i pasionirano prati krimiće. Jednog dana se u komšiluk doseljava sumnjivi misteriozni tip i mačka kreće da ga istražuje, ubrzo nalazeći dokaz da ovaj ima nečasne namere.

Mačka formira ekipu od drugih domaćih životinja i ulaze u borbu protiv lopova punu raznih peripetija.

Ono što je moj osnovni problem sa ovim animiranim filmom jeste što u osnovnoj postavci priče ima malo zamisli koje više pristaju igranom filmu, pre svega u pogledu vezivanja za jednu lokaciju. Svakako da ni u animaciji promena lokacije nije jedostavna jer se digitalni setovi moraju “izgraditi” i kasnije eksploatisati ali vezanost za par objekata nekako čini da MARNIES WELT teško drži pažnju jer se stiče utisak da se priča vrti u krugu, naročito u prvoj polovini filma.

Međutim, u celosti ovo je zabavan i fino dizajniran film koji je u mnogim aspektima mogao biti bolji, ali za standarde produkcije iz koje dolazi zapravo predstavlja visok domet. Nažalost, osnovni problem se nalazi u domenu scenarija gde tehnička usavršenost igra ponajmanju ulogu. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment