Sunday, July 21, 2019

DOPUNSKA NASTAVA

DOPUNSKA NASTAVA Ivana Gorana Viteza je izuzetno zanimljiv društveno kritički crnohumorni triler. Upad naoružanog razvedenog oca u školu  da vidi svoju kćer na rođendan počinje da pokreće zadnje namere poput kamena bačenog u vodu koji oko sebe stvara koncentrične krugove. Odjednom lokalni političari, mediji i školski zaposlenici kreću da dobijaju ideje kako da kapitalizuju tu situaciju.

DOPUSNKA NASTAVA je film kakav se ne snima u našem regionu i pored toga što je u osnovi dobar film, u tome je njegova najveća vrlina i najveća mana. Vitez maštovito razigrava priču, uvodi razne likove i linije priče, i egzekucija je precizna kako u tehničkom tako i u rediteljskom pogledu. Vremensko-prostorna orijentacija koja je za ovakav vid trilera ključna je izuzetno dobro ostvarena. Isto tako, ima gracioznosti u tome kako se priča pomera sa junaka na junaka i iz prostora u prostor.

Nažalost, DOPUNSKA NASTAVA je film koji je nastao u kinematogtafiji koja se ne bavi ovom vrstom priča svakodnevno. Moždaa je nešto na toj liniji rediteljski pokušavao Zrinko Ogresta, pre svega na nivou vizuelmnog koncepta, ali niko nije napravio ovako složenu pripovedačku celinu. Kao ključna slabost se ispostavljaju glumci koji naprosto ne rade ovakve tonalno složene filmove, ne rade žanrovske hibride sa obiljem crnog humora i neki od njih se pomalo prebacuju iz jednog moda u drugi, umesto da u roli obuhvate sveukupnost onoga što je izraz filma.

No, celina je dovoljno efektna da zapravo na kraju krajeva tih nekolko manjih zamerki ne smetaju previše, i više frustriraju cepidlake koje imaju snažnu želju da film bude nepogrešiv.

U opusu Ivana Gorana Viteza ovo je najzreliji što dosta govori jer je on svakim svojim nastupom pokazao da je izuzetno uzbudljiv autor, i svaki put je bio dugačiji. U tom pogledu, svaki film Ivana Gorana Viteza je novi početak a DOPUNSKA NASTAVA i estetski i društveno kritički ima energiju reditelja koji želi da pokaže sve što zna.

Na pulskom fesrtivalu ovaj film nije dobio nijednu nagradu što je skandal, ali verujem da će kako vreme bude prolazilo, već na sledećim festivalima odlično prolaziti.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment