Friday, March 1, 2013

DRAGONSLAYER

Pogledao sam DRAGONSLAYER Matthew Robbinsa, jedan od prvobitno neprihvaćenih a zatim rehabilitovanih fantasy filmova osamdesetih. Robbins je reditelj i scenarista sa vrlo zanimljivom biografijom. Bio je blizak Spielbergu za kog je pisao SUGARLAND EXPRESS, nepotpisan radio na CLOSE ENCOUNTERD OF THE THIRD KIND, zatim i na seriji AMAZING STORIES, potom je postao sidekick Guillerma Del Tora. Dakle, Robbins je svojevrsni "neznani junak" i najmanje afirmisani od Spielbergovih ljudi, a u sklopu tih aktivnosti je sarađivao i sa danas čuvenim animatorom Brad Birdom na filmu BATTERIES NOT INCLUDED.

DRAGON SLAYER je film na kome su se angažovali Dinsey i Paramount ali rezultat je tek simpatičan fantasy o kraljevstvu koje mladi čarobnjakov šegrt treba da izbavi od Zmaja čija se blagonaklonost kupuje žrtvovanjem devica.

Robbins i njegov saigrač Hal Barwood imaju dar za duhovita i neočekivana rešenje i ceo srednjevekovni štimnug je vrlo fino dočarak kroz škripavu, retro egzekuciju. Nažalost, Robbins ne uspeva da jasno izvede priču o mladom pomoćniku i zmaju, Peter MacNicol nije naročito dobar u glavnoj ulozi, i njegova neubedljivost čini da Robbins ne uspeva da prikrije to što zmaja "nema dovoljno" na ekranu.

Robbins u tom smislu pravi grešku ne ponavljajući rešenje svog mentora Stevena Spielberga iz JAWS u kome je ovaj sakrivao ajkulu kako je ne bi pojeftinio. Robbins Zmaja pokazuje prilično rano, i tu nažalost ni nema mnogo šta da pokažer jer efekat zmaja nije naročito kreativan a zatim slede jako duge faze u kojima se maltene i zaboravi da je Zmaj osnovna tema filma.

Iako je film zove DRAGONSLAYER, dakle jasno je definisano o čemu je, ni mladi junak koji mora da odmeni svog učitelja ne zauzima pravu centralnu poziciju, niti njegova putanja ima adekvatan razvoj.

Sve u svemu, DRAGONSLAYER je na krau samo jedan simpatičan film koji je u oskudici fantasy naslova naišao na adekvatno priznanje, i na blagajnama gde je propao, i među fanovima koji su ga rehabilitovali.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment